Усилията за създаване на важен договор за прекратяване на глобалното

...
Усилията за създаване на важен договор за прекратяване на глобалното
Коментари Харесай

Нациите се събират в Найроби, за да изработят договор за замърсяването с пластмаса

Усилията за основаване на значим контракт за преустановяване на световното замърсяване с пластмаса напредват в понеделник в Найроби, защото множеството народи в света, нефтохимическата компании, еколози и други, наранени от замърсяването, се събират, с цел да обсъдят проектоезика за първия...

От ДЖЕНИФЪР МАКДЕРМОТ Associated Press и КАРЛОС МУРЕЙТИ Associated Press 13 ноември 2023 година, 1:02 ч.

НАЙРОБИ, Кения -- Усилията за основаване на незабравим контракт за преустановяване на световното замърсяване с пластмаса напредват в понеделник в Найроби, защото множеството народи в света, плюс нефтохимически компании, еколози и други, наранени от замърсяването, се събират, с цел да обсъдят проектоезика за първи път.

Това е третото събиране в скъсен график от пет срещи, предопределен да приключи договарянията до края на идната година.

Динамиката на силите и позициите станаха ясни в първите два кръга от договарянията в Париж и Пунта дел Есте, Уругвай и отразяват някои от същите позиции като в интернационалните договаряния за климата, и с добра причина - доста от играчите са едни и същи. Пластмасата се създава значително от недопечен нефт и природен газ, което дава на страните и фирмите производителки на нефт огромен дял във всеки контракт.

Глобалните договарящи се срещнаха последно в Париж през юни и се съгласи да изготви първичен текст на контракта, преди да се събере още веднъж в Найроби. Проектът беше оповестен при започване на септември. Междуправителственият комитет за договаряния на Организация на обединените нации по отношение на замърсяването с пластмаси е претрупан с създаването на първия интернационален, правно обвързващ контракт по отношение на замърсяването с пластмаси на сушата и в морето.

Найроби е значимо място да бъде хазаин на тази трета сесия, защото източноафриканската страна е международен водач в битката със замърсяването с пластмаса. В реформаторски ход през 2017 година Кения забрани производството, продажбата и потреблението на пластмасови торбички за еднократна приложимост, които бяха извънредно известни за носене на неща, само че също по този начин бяха разпръснати из целия пейзаж. При това, което е една от най-строгите забрани за продуктите, нарушителите на закона са изправени пред санкции и до четири години затвор.

Две години по-късно Кения забрани пластмасата за еднократна приложимост като принадлежности за хранене, сламки и PET бутилки от паркове, гори, плажове и други предпазени територии. Кения също е значим състезател по въпросите на околната среда, защото се намира централата на Обединената национална стратегия за околната среда. Кения генерира повече от 70% от своята електрическа енергия от възобновими източници.

Църковни водачи в цяла Африка издадоха отворено писмо този месец посредством благотворителната организация Tearfund, в което се споделя, че Африка е изправена пред „ планини на пластмасовото замърсяване, изхвърлено или изгорено “, и приканиха своите делегати да продължат да приказват самоуверено „ за контракт, който обезпечава смяна за нашите най-уязвими братя и сестри. “

ИГРАЧИТЕ

В Найроби Норвегия и Руанда управляват „ коалиция с огромни упоритости “ от държавни управления, които желаят да сложат завършек на пластмасовото замърсяване до 2040 година посредством понижаване на производството и ограничение на някои химикали, употребявани при производството на пластмаси.

Те издадоха взаимно изказване на министрите този месец, призовавайки за упорит и ефикасен контракт за отбрана на човешкото здраве и околната среда от замърсяване с пластмаси посредством разглеждане на цялостния витален цикъл на пластмасите. Те показаха „ дълбока угриженост “ по отношение на забележителното нарастване на производството на пластмаса, пластмасовите боклуци и излъчванията на парникови газове. Прогнозите са, че производството на пластмаса ще се утрои до 2060 година, съгласно UNEP.

Саудитска Арабия, въпреки това, води група от страни, които имат огромни петролни промишлености и избират да се съсредоточат върху преработването и ръководството на отпадъците. Тази коалиция желае нациите да дефинират свои лични проекти за деяние вместо общи ограничавания.

Делегацията на Съединените щати е междинна, предлагайки договорът да включва някои смислени универсални отговорности, както желае обединението с висока упоритост, като в същото време се признава известна национална независимост на преценка, както заради разликите сред страните, по този начин и тъй като някои няма да се съгласят с това в противоположен случай.

Черновата показва диапазона от гледни точки, споделени на първите две срещи. Бьорн Билер, интернационален координатор на Международната мрежа за унищожаване на замърсителите, го съпостави с огромно меню, от което хората към момента не са поръчвали. Въпреки това, сподели той, явно е, че договарянията са минали оттатък пластмасовите боклуци и са се заели с производството на пластмаса и токсичните химикали, употребявани за производството на пластмаса.

Бийлър, който участва на договарянията, чака планът да нарасне още, преди да се свие и да стане финален, до момента в който делегатите прибавят хрумвания в Найроби и страните развиват своите позиции. IPEN желае контракт, който се занимава с проблемите на околната среда и здравето, подбудени от химикалите в пластмасите, защото продуктите се употребяват, рециклират, изхвърлят или изгарят като боклук.

Лидерите на световната пластмасова промишленост се застъпват за развой, наименуван химично или усъвършенствано преработване, и споделиха, че са доста разочаровани, че планът не слага мощен акцент върху това. Те считат, че това е от значително значение за решаването на рецесията с пластмасовите боклуци.

Екологичните групи го назовават ​​маркетингова тактичност за похищение на вниманието от действителни решения като произвеждане и потребление на по-малко пластмаса. Beyond Plastics и IPEN издадоха отчет през октомври, в който се споделя, че процесът заплашва околната среда, климата, човешкото здраве и екологичната правдивост.

Химическото преработване нормално употребява топлота или химикал разтворители за разграждане на пластмаси в течност и газ, за ​​да се получи сходна на масло примес или съществени химикали. Лидерите в промишлеността споделят, че сместа може да се трансформира назад в пластмасови пелети, с цел да се създадат нови артикули.

Крис Джан, представител на Международния съвет на химичните асоциации, сподели, че планът е пропусната опция да се концентрира върху кръговрата, а не върху рестриктивните мерки и възбраните, които не Не се занимавам с казуса с пластмасата, превръщаща се в отпадък и замърсяване. Той сподели, че работят за прибавяне на химическо преработване.

„ Фокусът е върху прекратяването на пластмасовото замърсяване, а не върху производството на пластмаса “, сподели той.

Карън МакКий, президент на ExxonMobil Product Solutions Company и също водач на ICCA, сподели, че те желаят да отговорят на основателната угриженост по отношение на замърсяването с пластмаса, като в същото време подсигуряват, че обществото, в това число развиващият се свят, се възползва от пластмасата. Подобно на Ян, тя сподели, че договорът би трябвало да се концентрира върху увеличение на циркулярността и пренасочване на пластмасовите боклуци към преработване.

ExxonMobil прави химическо преработване в солидния си комплекс в Бейтаун, Тексас, и възнамерява да добави опцията към доста от другите си индустриални обекти в международен мащаб. Baytown включва произвеждане на пластмаса, пречистване на нефт и произвеждане на смазочни материали и химикали.

Преговарящите прекараха доста време на последната среща в Париж разисква разпоредбите, които ще ръководят полемиките и гласуването, повдигайки въпроси дали графикът може да бъде спазен. Служител на Държавния департамент на Съединени американски щати, участващ в договарянията, сподели, че доста страни работят интензивно, с цел да останат на пътя и фактът, че договарянията по текста в този момент стартират, е добър знак.

___

Макдермот оповестява от Провидънс, Роуд Айлънд.

___

Показването на Associated Press за климата и околната среда получава поддръжка от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната самодейност на AP тук. AP носи цялата отговорност за цялото наличие.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на мрежата на ABC NewsВашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност на децата онлайн Реклами, основани на интересиВсичко за Nielsen MeasurementУсловия за използванеНе продавайте и не споделяйте моята персонална информацияСвържете се с нас © 2023 ABC Newswindow['__
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР