Усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната

...
Усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната
Коментари Харесай

Радев: Скандалите покрай ротацията късат още повече нишката между властта и обществото

Усилията на цивилното и военното управление на Министерството на защитата да подсигурява най-малко от отбранителни качества в тази комплицирана конюнктура, не стигат. Важно е да разберем, че националната сигурност е всеобхватна и доста комплицирана. Трябват старания освен от МО, а от редица значими и виновни институции.


Това сподели президентът Румен Радев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Трябва да разберем, че сигурността е базова полезност в нашето общество, и посредством нея реализираме всички останали цели - и икономическо развиване, и обществена сигурност. И основен миг от тази сигурност е да имаме способна, съвременна, високотехнологична, обезпечена с високообучен състав българска войска. И най-големият проблем през днешния ден, това е отходът на хода от армията, и изключително измежду офицерският състав. Затова от предишното лято към този момент говоля за нужда от спешни ограничения за привличане на младежи с качества за тяхната високопрофесионална подготовка и мотивация за задържане във въоръжените сили. За това са нужни законови промени и съществени вложения в хората, добави Радев. Воля има, високо равнище на упоритости има, само че се надявам да видя и по-високи равнища на упоритости.

Един образец - чакам повече и по-голяма интензивност при реализация на така наречен дребни, нискобюджетни планове - наред с огромните планове за рационализация, доста значимо е да следим какво става на бойното поле в Украйна - там виждате всеобщо нахлуване на нискобюджетни, евтини дронове и безпилотни системи, които човек може да си купи от магазина, само че с прикачен арсенал към тях - това е високоефективно оръжие, което унищожава танк за милиони евро. Тоест, ние се нуждаем от системи, които дават осведомително предимство, сподели Радев.

Относно идната ротация на 6 март, Радев сподели, че не може да разяснява кой ще бъде външен министър. " Това решение би трябвало да бъде взето от ръководещата коалиция. Но всички виждаме, че тези кавги, които текат около разпределението на властта, късат от ден на ден нишката сред ръководещите и обществото. уповавам се ръководещите да си дават сметка за това. Защото хората виждат едни препирни за постове и властови запаси, даже за това кой ще приказва на открито, само че не виждат решение на въпроси, свързани с националния интерес ", сподели още президентът.

Винаги, когато съм провеждал съвещания, е било с предоставяне на опция парламентарните партии да стигнат до консенсус във властта. Ще работя напълно в границите на Конституцията, по този начин ме да дава оптимално положителни условия на изпълнителната власт да си вземе своите решения, увери Радев.

Относно убийството на Нотариуса, аРадев разяснява: " Създаването на една такава незаконна мрежа за влияние в правосъдната система няма по какъв начин да стане без политически подкрепи. Отстраняването на един подобен израстък и недопускането на сходни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се разкрият политическите зависимости. Това чака обществото ни. Това е и тест, само че и опция и за правосъдната система, и за изпълнителната власт, и за Народно събрание, да решат този случай. Дали Комисията в Народно събрание ще има волята и желанието да разкрие политическите зависимости - от това ще проличи до каква степен и Народно събрание ще желае да се ангажира с този проблем ".

По време на служебните държавни управления не е имало информация за напън над министри, нито от тях, нито от службите, увери Радев.

Трети март е народен празник и се надявам да остане подобен, разяснява Радев в отговор на въпрос дали ще прави партия. " Да сте ме чули аз да приказвам за такава партия? Задайте въпроса на тези политически водачи, които приказват за партия " Трети март ", и питайте какво ги тормози. Явно нарушаването на обикновени правила в некоалицията не създава резултат в интерес на обществото, по тази причина самите жители търсят някаква опция. Заявил съм, че в случай че дам доверието си на политическа мощ, ще го оповестя персонално ", приключи президентът./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР