Управляващите в оставка, най-вече от ГЕРБ, се опитаха да свалят

...
Управляващите в оставка, най-вече от ГЕРБ, се опитаха да свалят
Коментари Харесай

Гьоков: БСП предлага добавките към пенсиите да бъдат записани в закон

„ Управляващите в оставка, най-много от ГЕРБ, се пробваха да смъкват от дневния ред законопроекта за груповите искове. Въпреки решението на Председателския съвет и решението на залата. А това е единствената смислена точка, която би била в услуга и поддръжка на хората “.
Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и някогашен обществен министър Георги Гьоков пред „ България ON AIR “.


По думите му Законопроектът за груповите искове и разногласия ще даде опция за отбрана на доста българи.


„ Давам напълно неотдавнашен образец, когато мобилните оператори безотговорно подвигнаха цените на услугите. С тези промени хората ще могат по една улеснена процедура да си потърсят правата, да приключват договорите си с мобилните оператори, да вършат избор. Това единствения логичен законопроект в целия седмичен дневен ред на Парламента “, акцентира Георги Гьоков.
„ Не знам какъв ще бъде крайният резултат поради протеста на ръководещите. Надявам се мощно на отговорността на народните представители, с цел да се направи един работещ законопроект. Тези, които пречат да се одобри законопроекта, очевидно са свързани с монополите, които имат съществени финансови благоприятни условия, притискат националното посланичество да не одобряват такива закони, които са в интерес на хората, само че са в техен ущърб “, разяснява националният представител от Българска социалистическа партия.
Георги Гьоков изрази опасения, че с последните промени в Конституцията, които направиха Народното събрание работещ до съставянето на идващия, трибуната в Народното събрание ще се трансформира в естрада на популизма е всеки ще насочва предизборни послания към гласоподавателите си.


Той даде образец с последното съвещание на Комисията по труда и обществената политика: „ ГЕРБ внесоха законопроект за промени в Закона за ДОО, с цел да се обезпечат великденски надбавки на пенсионерите. Ние го подкрепихме, тъй като това е поредна политика на Българска социалистическа партия. Ще напомня, че по време на разискването на бюджета ние предложихме да се плануват такива добавки, само че тогава ръководещите изрично отхвърлиха. Сега към този момент е популизъм, когато част от тези ръководещи – същите, които тогава отхвърлиха нашето предложение, през днешния ден внасят подобен законопроект ”, уточни националният представител от Българска социалистическа партия. И добави:
„ За да надцакат ГЕРБ, „ Възраждане ” внесоха съвсем същия законопроект, само че с по-висока сума. Ако тръгнем по тази наклонена повърхност, ние може да внесем още по-висока и по този начин да кажем: гласувайте за Българска социалистическа партия. Но това е несериозно и рисково за бюджета ”, безапелационен бе някогашният обществен министър.


Георги Гьоков удостовери, че Българска социалистическа партия ще направи сред първо и второ четене свое предложение и то ще се разграничава от предложенията на ГЕРБ и „ Възраждане ”. Ще предложим всички пенсионери да получат добавки, само че съгласно това какъв е размерът на пенсиите им – до линията на беднотия, да вземем за пример, да получат 100 лв., а над линията на беднотия – 50 лв. ”, уточни Георги Гьоков.
Той бе безапелационен, че Българска социалистическа партия ще предложи рационални решения, които да са в поддръжка на българските пенсионери. „ Парите не са толкоз доста,че да заплашват ДОО и държавиня бюджет. Ние още при приемането на бюджета, когато настояхме за надбавките, казахме от кое място ще дойдат парите ”, акцентира някогашният обществен министър ”, напомни Гьоков.
Българска социалистическа партия обмисля внасянето на промени в Кодекса за обществено обезпечаване, където да запише, че коледните и великденските добавки са нещо обикновено и те няма да зависят от волята на ръководещите и ще се получават абсолютно от пенсионерите. „ Ние сме виновна партия и няма да си позволим популистки оферти, без да споделяме от кое място ще дойдат парите, нито пък ще застрашаваме бюджета ”, уточни националният представител от Българска социалистическа партия.


В диалога за образуването на идния кабинет: Социалистът назова измененията в Конституцията недомислени, неработещи и мощно обслужващи политически ползи. „ Защото когато представяш лист за вероятните претенденти за министър председател и този лист е от 10 души, от които 9 са назначени от ГЕРБ – тогава за какви почтени избори можем да приказваме и и защо служебно правителстов, равноотдалечено от всички? ”, реагира социалистът.


„ Гласът на опозицията се чува ”, съобщи Георги Гьоков и напомни постигнатото в в 36-то Народно заседание: „ Тогава също бяхме толкоз като група, само че успяхме, поредно отстоявайки политиките си, да прокараме смяна в Кодекса на труда за установяване механизма на минималната работна заплата. И тя през днешния ден е 933 лева Ако не беше механизма, който Българска социалистическа партия предложи, сега минималната работна заплата щеше да бъде не повече от 848 лв. – 850 лв.. Българска социалистическа партия и в съпротива, и в ръководство предлагаме смислени оферти ”, безапелационен бе социалистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР