Уок е китайски тиган с тесни основи и високи стръмни

...
Уок е китайски тиган с тесни основи и високи стръмни
Коментари Харесай

Как да приготвим нудълс в уок тиган?

Уок е китайски тиган с тесни основи и високи стръмни страни. Освен зеленчуци и месо, в уок тигана може да се подготвя и паста (макаронени изделия). Якисоба е обичаен японски специалитет, който съставлява пържени нудълси със свинско месо, зеле и сос.

Ето по какъв начин в 9 стъпки да си приготвите нудълси в уок тиган:

1 стъпка: Избираме пастата – за предпочитане е соба (вид японски пълнозърнести нудли). Ако нямате такива и не може да намерите, може да ползвате китайски яйчни нудли или всевъзможен тип паста сходен на нудли (дълги, кръгли, като фиде). Използвайте напътствието на опаковката на пастата, с цел да я сварите.

2 стъпка: Сварете пастата до полуготовност. Започнете да пробвате след третата минута. Готова ще е за 3-7 минути. Изсипете пастата в гевгир и отцедете.

3 стъпка: Добавете сусамово олио – до 1 с.л. за всяка порция. След това посредством подмятане разбъркайте пастата и я оставете настрани.

4 стъпка: Настържете или нарежете на тънки линии вашите зеленчуци. Не забравяйте – зеленчуците не би трябвало да са нарязани на по-дебели линии от пастата. Зеленчуците би трябвало да са с размер за ядене без в допълнение рязане, откакто са сготвени. Може да овкусите с малко чесън, свеж джинджифил или пипер.

 Как да приготвим нудълс в уок тиган?

5 стъпка: Пригответе си соса. Ако желаете, можете да употребявате обичания си соев сос. В противоположен случай можете да закупите подготвен сос за безредие или да експериментирате с комбинации от соев сос, мирин, джинджифил, препечено сусамово масло или каквото и да е друго, което смятате, че може да е положително. Количеството сос, от което се нуждаете, е въпрос на усет, само че 1/4 до 1/3 чаша на порция е целесъобразен вид.

6 стъпка: Нарежете месото на тънки ивички. Подобно на зеленчуците, частите би трябвало да бъдат лесни за ядене. Ако желаете, можете да добавите малко соев сос към месото, с цел да го мариновате, до момента в който затопляте вашия уок. Ако не желаете месо във вашата паста, можете да сложите тофу или ядки, които да употребявате вместо това. Или можете да пропуснете напълно тази стъпка.

7 стъпка: Загрейте от 1 до 3 супени лъжици масло в уока на приблизително висока до висока температура. Маслото ще стартира да блещука, когато доближи нужната температура.

 Как да приготвим нудълс в уок тиган?

8 стъпка: Добавете първо месото към тигана. Разбъркайте го за една минута. Добавете зеленчуците, откакто месото промени цвета. Добавете по-твърдите зеленчуци и зеленчуците, които първо би трябвало да бъдат варени: лук, моркови, целина, чесън.

Разбъркайте и гответе за 30 до 60 секунди. След това прибавете и по-меките зеленчуци: зеле, чушки, джинджифил. Разбъркайте и гответе за минута или две. Колко време ще готвите зеленчуците зависи от това какъв брой меки ви харесват. Разбърквайте (подхвърляйте) наличието в уока непрекъснато, с цел да не загори. Накрая прибавете зелените подправки.

9 стъпка: Веднага откакто добавите подправките, прибавете нудлите и соса. Разбърквайте ги, до момента в който пастата и зеленчуците се покрият отмерено със сос. Намалете температурата на готвене и гответе по избор или до момента в който подправките изсъхнат. Веднага се изсипва в паница за сервиране.

Здравословно ли е готвенето в уок?

Готвенето в уок тиган се характеризира с непрестанно бъркане, употребява се за здравословно подготвяне на ястия, изключително в случай че в ястията се употребяват доста зеленчуци. Това е по този начин, единствено в случай че ограничите броя на висококалорийните и високомаслените съставки и не добавяте доста мазнини по време на процеса на готвене.

 Как да приготвим нудълс в уок тиган?

Ограничава наличието на мазнини - когато готвите в уок с непрестанно бъркане, се нуждаете единствено от минимално количество масло, заради високата топлота, употребена при този способ на готвене.

Можете даже да замените мазнината с бульон, с цел да намалите още повече наличието на мазнини в храната. Желателно е да се включи в минимално количество лой, тъй като в противоположен случай няма да можете да абсорбирате всички мастноразтворими витамини от зеленчуците в съда.

Помага да се понижат загубите на хранителни субстанции – дългото време на готвене усилва загубата на сензитивните към топлота витамини, в това число витамин С и витамин В. Готвенето в уок тиган с малко лой резервира потребните съставки в зеленчуците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР