Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му ще

...
Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му ще
Коментари Харесай

Унгария ще гласува против резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че страната му ще гласоподава срещу резолюцията за геноцида в Сребреница, която следва да бъде гласувана в Организация на обединените нации на 23 май. Думите на Сиярто пристигнаха на конференция след среща с президента на Република Сръбска (една от двете съставни част на Босна и Херцеговина) Милорад Додик, заяви телевизия N1, представена от БГНЕС.

Сиярто изясни решението с аргумента, че " мирът на Балканите е най-важното нещо за Унгария ".

" Босна и Херцеговина (БиХ) направи съществени крачки по пътя си към европейската интеграция. През март беше взето решение за започване на преговорния развой за присъединение към Европейски Съюз. Важно е всички субекти и нации в БиХ да дадат своя принос. Хармонията, която беше основана в БиХ и която докара до съглашение по този въпрос, беше нарушена от едностранните дейности на един нелегитимен висш представител, който самичък промени Закона за изборите. Тази постоянна обстановка и съгласие в БиХ могат да бъдат разтърсени и от приемането на резолюция за Сребреница в Организация на обединените нации, което би довело до безнравственост на сръбския народ. Смятаме, че това ще ускори напрежението и тези планове би трябвало да бъдат прекъснати ", добави унгарският топ посланик.

Той счита, че присъединението на Западните Балкани към Европейски Съюз е средство за усмиряване на напрежението.

" Свидетели сме на това, че решенията на Европейски Съюз не водят до усмиряване на обстановката, а в противен случай - покачват напрежението в Западните Балкани. Също по този начин считаме, че интернационалните политически участници би трябвало да прекратят активността си в БиХ и да спрат да заплашват със наказания и да се намесват във вътрешните работи на БиХ ", заключи той.

Клането в Сребреница е най-голямото на европейския континент след Втората международна война. През лятото на 1995 година, в предпазения анклав, силите на босненските сърби, командвани от Радко Младич, за часове избиват хиляди босненски мюсюлмани. До момента са разпознати телата на близо 8 800 от тях, които са заровени в Поточари край Сребреница.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР