Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за

...
Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за
Коментари Харесай

Унгария наложи вето на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна

Унгария наложи несъгласие на резолюцията на Съвета на Европа за Украйна, защото проектодокументът предвиждаше признаването единствено на един по този начин наименуван кротичък проект - на украинския президент Владимир Зеленски. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, който взе участие в съвещание на Съвета на Европа в Страсбург.

„ Днес Съветът искаше да одобри резолюция, признаваща единствено мирния проект на президента Зеленски като мирна формула, която би трябвало да бъде прегледана и подкрепена. Други също са подготвили мирни проекти, които не са по-лоши от тези на президента на Украйна “, написа Сиярто във Facebook.

„ Помолих други мирни проекти да бъдат включени в резолюцията на Съвета на Европа. Това предложение беше отхвърлено от болшинството. Затова постанових несъгласие на резолюцията, тъй че нямаше решение на Съвета “, изясни Сиярто.

Той изрази убеждението си, че „ вместо оръжейни доставки и мечти за нуклеарна война, ние най-сетне се нуждаем от същински мирни договаряния “ за Украйна.

„ Мирни договаряния може да има единствено в случай че всички воюващи страни седнат на масата за договаряния “, добави министърът.

Сиярто също означи, че „ в този момент, когато Съветът на Европа е на 75 години, той можеше да се трансформира в отлична платформа за подсилване на мира, само че след изключването на Русия тази опция беше пропусната “.

През февруари 2022 година Комитетът на министрите на Съвета на Европа, който тогава беше управляван от Италия, реши да изключи Руската федерация от организацията в сходство с член 8 от нейния правилник, а през март същата година самата Русия разгласи отдръпването си от Съвета на Европа.

Както съобщи тогава съветското външно министерство, „ страните от НАТО и Европейски Съюз, злоупотребявайки с болшинството си в Съвета на Европа, поредно трансформират тази организация в инструмент на антируска политика, изоставяйки равнопоставения разговор и всички правила, на които се основава тази общоевропейска беше основана конструкция. "

Съветът на Европа е интернационална организация, насърчаваща съдействието сред европейските страни в региона на правните стандарти, правата и свободите на индивида и жителя, демократичното развиване, законността и културното взаимоотношение. Основана е през 1949 година и е със седалище в Страсбург.

Инфо: " Труд "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР