Украйна трябва да изготви план за реформи, въз основа на

...
Украйна трябва да изготви план за реформи, въз основа на
Коментари Харесай

ЕС готов да даде на Украйна €50 млрд. срещу план за реформи

Украйна би трябвало да изготви проект за промени, въз основа на чието осъществяване ще зависи по кое време и с какъв брой ще бъдат финансирани нейните възобновяване и рационализация от Европейски Съюз.

Това стана ясно през днешния ден, откакто посланиците на страните членки утвърдиха непълен мандат за договаряния. Те ще бъдат водени по отношение на предлагането за основаването на нов специфичен механизъм за поддръжка на Украйна, като в същото време бъдат подкрепени напъните на страната за осъществяване на промените като част от пътя й към Европейски Съюз.

Така Механизмът за Украйна ще събере поддръжка от европейския бюджет за интервала 2024-2027 година Инструментът ще бъде пригоден към бездпрецедентните провокации за поскрепата на страна във война, акцентират от Съвета на Европейски Съюз.

Частичният мандат не включва въпроси, свързани с бюджета, изключително общия размер на механизма и каузи на грантовете и заемите. Това ще зависи от крайния резултат на хоризонталните договаряния за средносрочното преразглеждане на Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година

Позицията на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз се състои от три съществени стълба:

• 1. Правителството в Киев ще изготви План за Украйна, в който ще очертае своите планове за възобновяване и модернизирането на страната и промените, които счита да извърши като част от процеса на присъединение към Европейски Съюз. Финансовата поддръжка под формата на грантове и заеми ще бъде обезпечена въз основа на използването на този проект посредством система от условия и график на отпущането на помощта;

• 2. В рамките на Инвестиционната рамка за Украйна Европейски Съюз ще обезпечи поддръжка под формата на бюджетни гаранции и композиция от грантове и заеми от публични и частни институции. Попечителски фонд ще покрие рисковете от заемите, гаранциите, инструментите на финансовите пазари и другите форми на финансиране, като поддържат задачите на Механизма;

• 3. Техническа помощ и други ограничения за поддръжка, които да оказват помощ на Украйна да съблюдава европейските закони и да извърши структурни промени по пътя си към бъдещо участие в Европейски Съюз.

Европейската комисия предлага общ бюджет на Миханизма за Украйна в размер на 50 милиарда евро. ОТ тях 17 милиарда са под формата на безплатни заеми, или грантове. Останалите 33 милиарда са заеми.

Договорената частична позиция ще послужи като мандат на Съвета за договаряния с Европейския парламент. След постигането на съглашение регламентът би трябвало да бъде утвърден от двете институции.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР