Украйна отбелязва днес 35 години от най-тежката катастрофа в историята

...
Украйна отбелязва днес 35 години от най-тежката катастрофа в историята
Коментари Харесай

35 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Украйна отбелязва през днешния ден 35 години от най-тежката злополука в историята на нуклеарната енергетика.

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети неразрешената за достъп зона, която е обособена в радиус от 30 километра към някогашната АЕЦ Чернобил, заяви Франс прес.

На 26 април преди 35 години в 01,23 ч. реактор номер 4 на централата, намираща се на към 100 километра от Киев, се взривява по време на тестване на самозахранваща система за сигурност. Изразено в числа измерението на тази злополука е следното:

10 - толкоз дни продължи да гори нуклеарното гориво след гърмежа, при което в атмосферата бяха изхвърлени радиоактивни детайли. Според някои оценки те са замърсили до три четвърти от Европа, само че най-много пострадаха Украйна, Беларус и Русия.

14 - на тази дата през месец май 1986 година руският водач Михаил Горбачов за първи път обществено приказва за случилото се, откакто руските управляващи се пробват да укрият какво е станало в централата.

116 000 - това е броят на евакуираните през 1986 година поради злополуката от зоната към централата.

230 000 - още толкоз души са евакуирани в идните години.

600 000 - броят на ликвидаторите на последствията от злополуката, които са изпратени на място със слаба или съвсем никаква отбрана.

100 000 - съгласно Грийнпийс толкоз са към 2006 година смъртните случаи, провокирани от злополуката. Научният комитет на Организация на обединените нации обаче признава публично единствено тридесетина умрели измежду служащите и пожарникарите вследствие на високата радиация незабавно след детонацията.

2000 - до декември на тази година АЕЦ Чернобил продължава да създава електричество. Тогава последният настоящ реактор е спрян под натиска на Запада.

2,1 - толкоз милиарда евро, финансирани от интернационалната общественост, са вложени в построяването великански железен саркофаг, подложен в края на 2016 година над Четвърти реактор на централата и въведен в употреба през 2019 година, с цел да не изтича радиация оттова.

24 000 - след толкоз години управляващите считат, че хората ще могат да живеят в цялостна сигурност в зоната на Чернобил. Но все пак мястото притегля от ден на ден туристи, а Киев желае да го впише в международното културно завещание на ЮНЕСКО. Поради съвсем цялостната липса на човешка активност в региона там изобилстват флората и фауната.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР