Украйна е в състояние отново да изнася електроенергия за първи

...
Украйна е в състояние отново да изнася електроенергия за първи
Коментари Харесай

Най-трудната зима отмина. Украйна отново ще изнася електроенергия

Украйна е в положение още веднъж да изнася електрическа енергия за първи път от шест месеца, защото енергийната ѝ инфраструктура се възвръща след месеци на непрекъснати съветски офанзиви, заяви Би Би Си.

През октомври предходната година Русия стартира продължителна и целенасочена офанзива против енергийната инфраструктура на Украйна. Това докара до спирания на електрозахранването и планувани спирания на тока, които оставиха доста обитаеми места в мрачевина през зимата.

Украйна беше принудена да спре износа на електрическа енергия, само че в този момент още веднъж ще може да продава непотребната си сила. Министърът на енергетиката Герман Халушченко подписа заповед, с която позволява износа, макар че локалните консуматори остават приоритет.

Той съобщи, че системата е произвеждала спомагателни мощности в продължение на съвсем два месеца и че украинците не са били изправени пред ограничавания.

" Най-трудната зима отмина ", сподели Халушченко. - " Следващата стъпка е да стартираме да изнасяме електрическа енергия, което ще ни разреши да притеглим спомагателни финансови запаси за нужното възобновяване на разрушената и развалена енергийна инфраструктура ".

Той също по този начин похвали " титаничната работа " на инженерите и интернационалните сътрудници за възобновяване на системата.

Миналия месец поданици на Украйна описаха пред английската медия, че доставките на електрическа енергия стават все по-надеждни - най-сетне уличното осветяване е почнало още веднъж да работи.

Въпреки това операторът на електропреносната мрежа на страната - " Укренерго ", предизвести, че Украйна не може да разчита, че съветските офанзиви ще спрат. В събота " Укренерго " заяви, че до момента по време на войната Русия е изстреляла повече от 1200 ракети и дронове по енергийните ѝ уреди. Компанията дефинира нападението като най-големия опит за заличаване на енергийната система на европейска страна.

В градовете в Украйна тази зима жители трябваше да употребяват по този начин наречените " центрове за резистентност ", с цел да се стоплят и да си заредят телефоните.

Откакто Русия стартира да нападна енергийната инфраструктура, всички украински топло- и водноелектрически централи са развалени. Киев също по този начин загуби контрола над най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ " Запорожие " , която е в съветски ръце.

През юни 2022 година Украйна беше декларирала, че се надява до края на годината да получи 1,5 милиарда евро от експорт на електрическа енергия за Европейски Съюз - главният ѝ пазар за експорт на сила от началото на войната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР