Украйна е отблъснала руска сухопътна офанзива срещу Харковска област. Президентът

...
Украйна е отблъснала руска сухопътна офанзива срещу Харковска област. Президентът
Коментари Харесай

Украйна обяви, че е очаквала руската офанзива в Харков

Украйна е отблъснала съветска сухопътна атака против Харковска област. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили са били готови за ново нахлуване в пограничните региони. Тази нощ региона още веднъж е била подложена и на въздушни офанзиви.

При съветските набези са убити двама души. На този декор Съединените щати приготвят нова военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона $, която се чака да бъде оповестена през днешния ден. Пакетът включва прекачване на оръжия, в това число ракети и муниции.



Тази заран граничният украински град Вовчанск се оказва в центъра на яростни сражения. Руските сили се пробват да пробият украинската отбрана в югоизточната Харковска област и да отворят нов фронт след месеци напън на изток и юг. Сухопътни елементи съумяват да навлязат на към километър във вътрешността в региона, достигайки до Вовчанск. Според украински високопоставени източници евентуално задачата е била да се сътвори 10-километрова буферна зона.

" Русия стартира нова вълна настъпателни дейности в тази посока. Украйна ги посрещна с войски, бригади и артилерия. Важно е да се разбере, че те могат да усилят натиска и да изпратят повече сили там. Това е реалност. Но нашите военни и военни командири го знаеха и решиха силите си, посрещайки врага с артилерийски огън. Тежки артилерийски боеве е имало към 7-8 часа сутринта, доколкото ми е известно. Посрещнахме ги с артилерийски огън и имам вяра, че успяхме да ги спрем още сутринта ", сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.



По-рано стана ясно, че съветски диверсионни групи са се пробвали да обхванат през границата в Харковска област, само че украинските сили са ги отблъснали, написа в Телеграм шефът Олег Синегубов. Киев е изпратил подкрепления към региона на сраженията във Вовчанск, който е с 3 хиляди души население и граничи с съветския Белгород. Украинските управляващи са помагали за евакуацията на цивилни хора, като множеството са напускали града със личен превоз.

На няколко пъти президентът Зеленски предизвести, че чака огромна съветска атака, която може да стартира през май или юни и удари да бъдат нанесени по непредвидени елементи на фронта. Сред хипотезите е, че е допустимо нахлуване към Харков. От седмици, в това число и тази нощ, вторият по величина град в страната и региона са обстрелвани с ракети и дронове. Днешната сухопътна офанзива е първата след изтеглянето на съветските сили от този регион, отблъснати при украинската контраатака през есента на 2022 година


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР