Украинският президент е в Албания за среща на върха, посветена

...
Украинският президент е в Албания за среща на върха, посветена
Коментари Харесай

Зеленски е в Тирана за среща на върха Украйна – Югоизточна Европа

Украинският президент е в Албания за среща на върха, отдадена на поддръжката за Киев. Властите не разгласиха авансово дневния ред на събитието, само че като съществени цели се показват " мир, сигурност и съдействие ".Това е първото посещаване на Володимир Зеленски в Тирана от началото на съветската инвазия. Домакини на срещата на върха „ Украйна-Югоизточна Европа “ са албанският министър председател Еди Рама и украинският президент Володимир Зеленски.

Въпреки че беше декларирано присъединяване на представители на 13 страни, участват единствено 8 от тях. Сред тях са сръбският президент Александър Вучич, водачите на Молдова, Черна гора, Северна Македония и Хърватия. Засега няма представители на България и Гърция.

Темата на срещата е войната в Украйна и по какъв начин страните от Югоизточна Европа могат да оказват помощ на Киев в сложната обстановка. Утре ще се организира и срещата на върха Западни Балкани-Европейски съюз, на която ще се разисква европейският проект за стопански напредък на Западните Балкани.

А в Съединените щати, украинският дипломат прикани за поддръжка.
Трябва да останем обединени, както през миналите две години, с цел да изпратим доста мощно обръщение освен към украинците, само че и към Путин, че ще бъде надвит, както и към останалите агресори, които си мислят, че могат принудително да преначертават границите през  XXI век.
Оксана Маркова, дипломат на Украйна в Съединени американски щати

Във Вашингтон президентът Джо Байдън разиска помощта за Украйна с водачите на Конгреса. Републиканците резервират твърдата си позиция, че границата с Мексико е по-голям приоритет от поддръжката за Киев.
Целта на моето идване беше да кажа очевидната истина. Трябва първо да се погрижим за потребностите на Америка. А когато стане дума за тях, преди всичко е отворената ни граница.
Майк Джонсън, ръководител на долната камара на Конгресa на Съединени американски щати
Това е екзистенциален миг за свободния свят, обвързван с нашите демократични съдружници в Украйна, в Израел и Индо-тихоокеанския район.
Хаким Джефрис, водач на демократите в долната камара на Конгреса на Съединени американски щати

В Прага се организира среща на Вишеградската четворка, по време на която водачите на страните членки не преодоляха другите си позиции за Украйна. Докато Полша и Чехия осъдиха съветската експанзия, от Словакия и Унгария са скептични за поддръжката за Киев и упорстват за мирни договаряния.По-рано Зеленски посети и Саудитска Арабия, където разговаря с престолонаследника Мохамед бин Салман. Двамата са разискали формулата за мир и договорка за замяна на военнопленници сред Русия и Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР