Украинските военновъздушни сили свалиха руски самолет за далечно радарно откриване

...
Украинските военновъздушни сили свалиха руски самолет за далечно радарно откриване
Коментари Харесай

Украйна свали руският мощен радар А-50 над Азовско море

Украинските военновъздушни сили смъкнаха съветски аероплан за далечно радарно разкриване и ръководство А-50 и шпионин Ил-22 над Азовско море, заяви главнокомандващият украинската войска Валерий Залужни.



" Благодарен съм на военновъздушните сили за чудесно плануваната и извършена интервенция в региона на Азовско море ", сподели Залужни в изказването си.

" Това е за Днепър, чудовища! ", съобщи командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук.

Десетки починаха при масирана съветска офанзива по няколко украински града при започване на годината. В Днепър изумен бе жилищен блок.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков тази заран отхвърли да има информация за изгубени самолети и препрати въпросите към военното министерство на Русия.

Някои медии настояват, че радарният аероплан А-50 е бил свален, само че разузнавачът Ил-22 е направил опит да кацне в Русия. Според съветски военни канали приземяването е било сполучливо, а на борда има ранени.

A-50 е цел с висока стойност - това е четиримоторен аероплан с реактивно задвижване, оборудван с въртящ се радар, който сканира на 360 градуса, откривайки радари и евентуални цели във въздуха и на сушата. Има екипаж от 15 души. Според разнообразни оценки към 2022 година Русия е разполагала с сред 10 и 12 от радарните самолети. През март 2023 година украински диверсанти повредиха с дрон един А-50, паркиран на летище в Мачулищи, Беларус.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР