Украинските въоръжени сили заявиха в сряда, че най-малко 10 единици

...
Украинските въоръжени сили заявиха в сряда, че най-малко 10 единици
Коментари Харесай

Взривовете в Крим – сигнал за началото на дългоочакваната украинска контраофанзива на юг

Украинските въоръжени сили обявиха в сряда, че минимум 10 единици бойна авиация са унищожени при, раздрусали предходния ден съветска военновъздушна база в окупирания Крим. Русия отхвърля да има наранени самолети, отхвърля също, че детонациите са в следствие от нахлуване, което съгласно множеството западни коментатори би било знак за сериозна ескалация на войната.

" След детонациите видяхме, че е изумена съветска авиационна техника ", сподели по малкия екран представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

По думите му в авиобазата са били ситуирани съветски изтребители Су-30М и Су-24, наред с военнотранспортни самолети Ил-76.

Засега Киев не е поел обществено отговорност за гърмежите, като за сметка на това се подиграва с обяснението на Русия, че разсеян пушач може да е провокирал пожара във военната база " Саки ", а оттова и последвалите детонации. Според анализатори това пояснение е безпочвено, а украинците може да са употребявали противокорабни ракети, с цел да нападат базата, съобщи Асошийтед прес.

" Разбира се, че не. Какво общо имаме ние с това ", отговори Михайло Подоляк, консултант в офиса на украинския президент, на въпрос от онлайн телевизионния канал " Дожд " дали Киев е виновен за детонациите.

" Хората, които живеят под окупация, схващат, че окупацията е към своя край ", добави Подоляк.

Ако гърмежите в действителност са дело на украинските сили, това е първата известна до момента огромна офанзива против съветски боен обект на Кримиския полуостров , който бе анексиран от Русия през 2014 година Въпросната база е употребена от съветски военни самолети за нанасяне на удари в южна Украйна.

Взривовете са сигнал за началото на украинска контраатака на юг и нова фаза на войната, която може да лимити нейният излаз, разясняват двама украински представители пред уеб страницата " Политико ".

Крим има и стратегическо, и алегорично значение за двете воюващи страни. Настояването на Кремъл Украйна да признае Крим като част от Русия беше едно от основните условия, сложени от руснаците за преустановяване на бойните дейности, до момента в който Украйна се зарече да изтласка Русия от полуострова и другите окупирани територии, отбелязва АП.

Войната стартира с Крим и би трябвало да завърши с неговото избавление

Часове след гърмежите украинският президент Володимир Зеленски даде обещание точно това.

" Тази съветска война против Украйна и против цялата свободна Европа стартира с Крим и би трябвало да завърши с Крим – с неговото избавление " , разгласи той във вечерното си видеообръщение във вторник.

" Крим е украински и ние в никакъв случай няма да се откажем от него. Черноморският район не може да бъде безвреден, до момента в който Крим е окупиран ", сподели той.

" Няма да има постоянен и дълготраен мир в доста страни по крайбрежията на Средиземно море, до момента в който Русия може да употребява нашия полуостров като своя военна база ", сподели още Зеленски.

Взривовете, при които един човек почина и 14 бяха ранени, уплашиха туристите, които под паника започнаха да бягат от плажовете и от селището Новофедоровка, до момента в който гъсти облаци черен дим се издигаха към небето. На видеокадри се виждат изпочупени прозорци и дупки в тухлените стени на някои здания.

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов сподели, че на 250 поданици от градчето е обезпечен краткотраен заслон, защото десетки жилищни здания са повредени от гърмежите.

Руските управляващи обаче се стремят да омаловажат случая, заявявайки в сряда, че няма наранени хотели и плажове в Крим, който е известна туристическа дестинация за доста руснаци.

Алексей Арестович , консултант на украинския президент, загатна, че " гърмежите са породени или от създадени в Украйна оръжия с огромен обхват, или са дело на украински незаконни бойци, настоящи в Крим ".

" Киев публично си мълчи, само че импровизирано украински военни признават, че това е било украинска офанзива ", разяснява украинският боен анализатор Олех Жданов.

Украинският резидентски консултант Михайло Подоляк написа в Туитър: " Това е единствено началото ".

Разстоянието сред съветската военновъздушна база " Саки " и най-близките позиции на украинските войски в Херсонска област е над 200 км. - отвън обсега на ракетите, изстрелвани от американските вискомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS.

Ракетните системи, а, могат тъкмо да поразяват цели на разстояние до 80 км. Киев неведнъж изиска от Съединени американски щати установки, които могат да изстрелват ракети на 300 км, само че Вашингтон отхвърли заради опасения, че Русия може да схване това като провокация и да задълбочи спора.

Експлозиите в Крим на 9 август провокираха спекулации, че Украйна най-сетне е получила такива оръжия.

Според Жданов обаче украинските сили може да са обстрелвали съветската база с украински противокорабни ракети " Нептун " , чиито обсег е към 200 км, или пък с доставените от Запада антикорабни ракети Harpoon , чийто далекобойност е към 300 км.

Базираният във Вашингтон Институт за проучване на войната съобщи, че не може без значение да дефинира какво е предизвикало детонациите, само че означи, че едновременни гърмежи на две места в базата евентуално изключват инцидентен пожар, само че не и бойкот или ракетна офанзива .

В коментара на института обаче се споделя: " Кремъл няма необикновен интерес да упреква Украйна за нанесени удари, защото по този метод ще се покаже неефективността на съветската противоракетна защита ".

По време на войната, която към този момент се води 168 дни, Кремъл е съобщавал за голям брой пожари и детонации на съветска територия покрай границата с Украйна, обвинявайки за това украинските удари. В отговор Киев нормално е запазвал безмълвие.

Руската версия

Русия съобщи, че детонациите са детонации на складирани муниции, а не резултат от нахлуване.

Никой не е забелязал удар на ракети или снаряди по въздушната база, по тази причина съгласно локалните хора става дума за измама, цитира " Московский комсомолец " реакция в Телеграм на някогашния украински народен представител Олег Царьов, наказан през май на 12 година затвор за колаборационизъм с Русия.

А съгласно съветския политолог Дмитрий Евстафиев " даже да е измама... Това е удар по наша конституционна територия, което влече освен политически, само че и юридически последствия ".

Малко е евентуално мощната противовъздушна защита на Крим да е " проспала " ракетна офанзива , написа " Независимая газета ", представен от Българска телеграфна агенция.

Малко преди излизането от щемпел на днешното издание на вестника публична версия стана догатката за нарушаване на нормите за сигурност или инцидентно стичане на условия.

Медии към този момент писаха, че причина за случая е бил пожар при товарене на гориво, прибавя всекидневникът. Но напомня: " Украински представители нееднократно са заявявали, че считат при първа опция да нападат военни обекти в Крим ".

Главният редактор на съветската държавна телевизия RT Маргарита Симонян съобщи в Телеграм, че съгласно източници " е изключено огнево влияние от страна на Украйна ", само че може да става дума за измама или " безхаберие ".

Основната " неофициална " версия за станалото са украински удари с американски ракети HIMARS " някъде откъм Одеса ". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито пукотевица по нея от съветските зенитни системи, написа в коментар за " Комсомолская истина " московският боен специалист Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, само че Украйна няма такива оръжия. Дори Съединени американски щати да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отхвърля, техните муниции не биха стигнали до кримската база, защото оптималният им обхват е 272 км. Накрая, към този момент на мястото на детонациите не са открити никакви части от ракети, разсъждава аналитикът.

Продължава напрежението към " Запорожие ": 13 цивилни жертви

На този декор тринадесет мирни жители починаха тази нощ в резултат на съветски обстрел, ориентиран против украински град, намиращ се наоколо до

Атаката с реактивна система за залпов огън " Град " беше ориентирана основно към индустриалния град Марганец в Днепропетровска област. Той обаче се намира на брега на Днепър, тъкмо против АЕЦ " Запорожие ", станала обект на удари предходната седмица, за които Украйна и Русия се упрекват взаимно, заяви Франс прес.

Ударено е и село Висшетарасовка, където е убита една жена и са ранени двама души.

Главният редактор на съветската телевизия Ар Ти Маргарита Симонян декларирала в Телеграм, че съгласно източници " е изключено огнево влияние от страна на Украйна ", само че може да става дума за измама или " безхаберие ".

Основната " неофициална " версия за станалото са украински удари с американски ракети " Хаймарс " " някъде откъм Одеса ". Никой обаче не е видял нито една ракета в небето, нито пукотевица по нея от съветските зенитни системи, написа в коментар за " Комсомолская истина " московският боен специалист Виктор Баранец.

Освен това ракетите би трябвало да прелетят над 300 км, само че Украйна няма такива оръжия. Дори Съединени американски щати да са доставили на Киев системи ATACMS, което Пентагонът отхвърля, техните муниции не биха стигнали до кримската база, защото оптималният им обхват е 272 км. Накрая, към този момент на мястото на детонациите не са открити никакви части от ракети, разсъждава аналитикът.

Продължава напрежението към " Запорожие ": 13 цивилни жертви

На този декор тринадесет мирни жители починаха тази нощ в резултат на съветски обстрел, ориентиран против украински град, намиращ се наоколо до

Атаката с реактивна система за залпов огън " Град " беше ориентирана основно към индустриалния град Марганец в Днепропетровска област. Той обаче се намира на брега на Днепър, тъкмо против АЕЦ " Запорожие ", станала обект на удари предходната седмица, за които Украйна и Русия се упрекват взаимно, заяви Франс прес.

Ударено е и село Висшетарасовка, където е убита една жена и са ранени двама души.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР