Украинските сили са свалили два руски военни самолета за ранно

...
Украинските сили са свалили два руски военни самолета за ранно
Коментари Харесай

Украйна порази два руски военни самолета над Азовско море

Украинските сили са свалили два съветски военни самолета за ранно предизвестие и ръководство - А-50 и Ил-22, над Азовско море, съобщи УНИАН. По първична информация А-50 е свален и е липсващ от радарите, а Ил-22 е бил изумен, само че е съумял да се приземи сполучливо. В съветски медии се появиха възторжени материали във връзка дейностите на командира на ударения Ил-22.

 

Заместник-председателят на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване в украинския парламент Юрий Мисягин (депутат от партията на президента Зеленски " Слуга на народа " ) беше първият, който заяви за изумените самолети.

По-късно началникът на военновъздушните сили Николай Олешчук разгласява фотография на аероплан и огнен знак със закана: " Това ви е за Днепър! Горете в пъкъла! " Постът му е директна отправка към 14 януари 2023 година, когато след удар на съветска ракета в жилищна постройка в украинския град Днепър починаха десетки. В известието си обаче Олешчук приказва единствено са един свален аероплан.

 

Украинският общоприет щаб не заяви за свалянето на самолетите в утринния си отчет. Няма и публично удостоверение от Москва. Руското военно министерство не е разгласило никаква такава информация, а в отговор на журналистически въпрос представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че такава информация следва да се търси от военното ведомство.

Главнокомандващият на украинската войска Валерий Залужни обаче разгласи, че военновъздушните сили са унищожили и двата самолета: " Благодаря на военновъздушните сили за прелестно плануваната и извършена интервенция в Приазовието. "

Информация се появи и в Telegram каналите на съветските военни блогъри, които незабавно започнаха спекулации с това дали самолетите не са свалени от " другарски огън " - т.е. от личната им система за противовъздушна защита. Влиятелният боен блогър Рибар напомня и че пред последните две години е имало няколко такива случая.

За нито един обаче от тях не е имало публично удостоверение от страна на съветското военно министерство.

Според други известия самолетът Ил-22М е претърпял повреда, само че сполучливо е направил спешно кацане на летище Анапа в Краснодарския край. Други консуматори настояват същото, само че за разследващия аероплан.

Ако загубите се потвърдят, това би било горчив удар за съветските военновъздушни сили, защото и двата самолета са оборудвани със скъпо профилирано съоръжение и са създадени в дребен брой. Според сведенията съветските въоръжени сили разполагат с по-малко от дузина А-50 и почти същия брой Ил-22М.

Освен това като значителност, в случай че тази интервенция на украинските военни се удостовери, би ознаменувала първата по-сериозна такава в Азовско море - което бе превърнато във вътрешно още с първия ден на офанзивата на Русия в Украйна през февруари месец 2022 година До този миг украинските сили не са съобщавали за свои дейности в Азовско море, а са били съсредоточени към Черно море и интервенции на първо място в Крим, който обезпечава с изключение на логистиката за съветската формация в Южна Украйна и дейностите на Черноморския флот, основан в Севастопол.

С поредност от удари, почнали това лято, украинските военни значително съумяха да лимитират дейностите на съветските морски съдове в Черно море, тъй че и да си подсигуряват прекосяването на товарни кораби за експорт на зърно.

 

Източници news.bg, offnews.bg и други

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР