Учените отдавна знаят, че Слънцето изхвърля т.нар. слънчеви ветрове в

...
Учените отдавна знаят, че Слънцето изхвърля т.нар. слънчеви ветрове в
Коментари Харесай

Учените правят важна крачка напред в изучаването на слънчевия вятър

Учените от дълго време знаят, че Слънцето изхвърля така наречен слънчеви ветрове в Космоса, само че произходът на тези потоци от заредени частици остава мистерия и е обект на многочислени проучвания през последните десетилетия. Сега обаче фотоси, снимани предходната година от инструмента Extreme Ultraviolet Imager (EUI) на борда на сондата Solar Orbiter на Европейската галактическа организация (ЕКА) и НАСА, може би най-сетне дават нужните познания за това какво зарежда тези изригвания, написа Engadget.     В публикация, оповестена в списание Science, екип от откриватели разказва наблюдението на огромен брой струи, излизащи от тъмна област на Слънцето, наречена " коронална дупка ", на фотосите, направени от галактическия уред.     Екипът ги назовава " пикофлаерни струи ", защото те съдържат към една трилионна част от силата, която могат да генерират най-големите слънчеви изригвания. Тези пикофларерни струи са с дължина няколкостотин километра, доближават скорост от към 100 километра в секунда и не престават единствено сред 20 и 100 секунди. Въпреки това откривателите считат, че те имат силата да излъчват задоволително високотемпературна плазма, с цел да бъдат считани за значителен източник на слънчевия вятър в нашата система.    

Въпреки че коронарните дупки от дълго време са известни като източник на явлението, учените към момента се пробват да схванат механизма по какъв начин тъкмо се появяват плазмените потоци от тях. Това изобретение най-сетне може да се окаже отговорът, който учените търсят от години.  
Лакшми Прадип Чита, главен създател на проучването на Max Planck Institute for Solar System Research, изяснява пред изданието Space: " Енергийното наличие на една пикофларенова бликам, която живее към 1 минута, е равно на междинната сила, употребявана от към 10 000 семейства във Англия за цяла година. "     Екипът на Чита ще продължи да следи короналните дупки и други евентуални източници на безоблачен вятър благодарение на Solar Orbiter и отсега нататък. В допълнение към събирането на данни, които най-сетне могат да ни дадат отговори за плазмените потоци, виновни за основаването на полярни сияния на планетата Земя, техните наблюдения могат също по този начин да хвърлят светлина върху това за какво короната или атмосферата на Слънцето е доста, доста по-гореща от неговата повърхнина.   

Какво е безоблачен вятър 
Слънчевият вятър е поток от заредени частици (т.е. плазма), който се изхвърля от горните пластове на атмосферата на звезда. Когато източникът му е звезда, друга от Слънцето, той е именуван звезден вятър.    Слънчевият вятър се състои най-вече от високоенергетични електрони и протони, които са способни да преодолеят звездното гравитационно поле частично заради високата температура на звездната корона и по този метод да наберат висока сила посредством развой, който към момента остава мистерия.    Много феномени са непосредствено свързани със слънчевия вятър, в това число геомагнитните стихии, които могат да провокират повреди в електропреносната мрежа, работата на спътниците и така нататък Те също по този начин въздействат на човешкото здраве, изключително при заболели хора.      
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР