Учени в Испания отключиха генетичния код на безсмъртната медуза –

...
Учени в Испания отключиха генетичния код на безсмъртната медуза –
Коментари Харесай

Учени откриха какво прави „безсмъртната медуза“ безсмъртна

Учени в Испания отключиха генетичния код на безсмъртната медуза – творение, способно неведнъж да се връща в положение на младост – с вярата да разкрият тайната на нейното неповторимо дългоденствие и да намерят нови улики за остаряването при индивида.

В своето изследване, оповестено тази седмица в Сборника на Националната академия на науките, Мария Паскуал-Торнер, Виктор Кесада и сътрудници от университета в Овиедо картографираха генетичната поредност на Turritopsis dohrnii, единственият прочут тип медуза, способна неведнъж да се връща назад в етап на ларва след половото размножаване.

Подобно на други типове медузи, T. dohrnii минава през витален цикъл от две елементи, живеейки на морското дъно по време на безполова фаза, където главната й роля е да остане жива по време на дефицит на храна. Когато изискванията са подобаващи, медузите се развъждат по сексуален път.

Въпреки че доста типове медузи имат прочут потенциал да извърнат стареенето и да се върнат към етап на ларва, множеството губят тази дарба, откакто доближат полова зрялост, пишат създателите. Не е по този начин за T. Dohrnii.

„ Ние знаем, че този тип може да направи дребна еволюционна машинация от може би 15-20 години “, споделя Монти Греъм, специалист по медузи и шеф на Института по океанография във Флорида, който не е взел участие в проучването.

Този трик печели на типа прякора му като „ безсмъртна “ медуза, термин, който Греъм признава, че е малко хиперболизиран.

Изследването имаше за цел да разбере какво прави тази медуза друга посредством сравняване на генетичната поредност на T. dohrnii с тази на Turritopsis rubra, непосредствен генетичен братовчед, който няма способността да се подмладява след полово размножаване.

Това, което учените откриват, е, че T. dohrnii има вариации в генома си, които може да го създадат по-добър при прекопирване и възобновяване на ДНК. Видът също наподобява по-добър в поддържането на краищата на хромозомите, наречени теломери. При хора и други типове е потвърдено, че дължината на теломерите понижава с възрастта.

Греъм споделя, че проучването няма непосредствена комерсиална стойност.

„ Не можем да гледаме на това като, хей, ще съберем тези медузи и ще ги превърнем в крем за кожа “, споделя той.

Това има повече общо с разбирането на процесите и функционалността на протеините, които оказват помощ на тези медузи да излъжат гибелта.

„ Това е една от тези публикации, които в действителност мисля, че ще отворят врата към нова линия на проучвания, която си коства да бъде последвана. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР