Учени са открили нов вид кубовидна медуза (кубомедуза) в хонконгския

...
Учени са открили нов вид кубовидна медуза (кубомедуза) в хонконгския
Коментари Харесай

Откриха нов вид отровна медуза във водите на Хонконг

Учени са разкрили нов тип кубовидна медуза (кубомедуза) в хонконгския естествен резерват Май По, съобщи Ройтерс.

Това е първото изобретение на отровния тип в китайски води. 

Екип от експерти от Баптисткия университет в Хонконг, локалния клон на Световния фонд за дивата природа, Океанския парк и университета на Манчестър заяви, че новият тип е открит измежду проби от медузи, събрани от соленоводно езерце за скариди в интервала 2020-2022 година

Наречена Tripedalia maipoensis на местонахождението си, медузата има кубовидно безцветно тяло и 24 очи. Три от пипалата с дължина до 10 сантиметра на безгръбначното животно наподобяват гребла на лодка. Те му  позволяват да създава мощни тласъци, което дава опция на представителите на Tripedalia maipoensis да плуват по-бързо от други типове медузи.

От катедрата по биология на Баптисткия университет в Хонконг споделят, че въпреки към този момент да е прочут единствено в Май По, типът евентуално се среща и в прилежащите води на устието на Перлената река. 

" Медузите са едва познати в китайските морски води. Откритието ни на Tripedalia maipoensis в Май По - относително добре изследван хонконгски регион, акцентира богатото многообразие на морския живот в Хонконг и даже в цялостен Китай ", споделят от екипа. 

Кубовидните медузи, научно известни като клас Cubozoa, включват някои мощно отровни морски животни, които са необятно известни в тропическите води.

Източник: Елена Христова/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР