Учени от САЩ са създали бионични медузи, способни да се

...
Учени от САЩ са създали бионични медузи, способни да се
Коментари Харесай

Бързи бионични медузи могат да помогнат за изследването на океаните

Учени от Съединени американски щати са основали бионични медузи, способни да се придвижват по-бързо и дейно от себеподобните си във водата, заяви уеб сайтът на Калифорнийския софтуерен институт, представен от Българска телеграфна агенция. 

Новата разработка ще направи океанските проучвания по-лесни и по-евтини. 

Медузите не могат да вършат доста неща, с изключение на да плуват, да жилят, да се хранят и да се развъждат. Те даже нямат мозък. Въпреки това тези просто устроени същества могат елементарно да се придвижват до дълбините на океаните по метод, недосегаем за хората, макар цялата им трудност.

Невъзможното за индивида е допустимо за медузата с помощта на специфичната конструкция на тялото. Тези животни нямат кръвоносни съдове, сърце, бели дробове и множеството други органи. По-голямата част от тялото на медузите е формирана от купол (чадър), чиито контракции привеждат съществото в придвижване. Това им разрешава да плуват без огромен разход на сила.

Какво обаче би станало, в случай че хората можеха да накарат медузите да изследват океаните от тяхно име и да " рапортуват " за това, което са разкрили? Настоящото проучване на учени от Калифорнийския софтуерен институт има за цел да направи това действителност посредством основаването на така наречен биохибридни роботизирани медузи.

Изследователите допускат, че модифицирането на медузите, което ги прави способни да плуват по-бързо от себеподобните си, може да помогне за по-лесното проучване на океана на разнообразни дълбочини. 

Предишни опити са посочили, че ускоряването на медузите посредством имплантиране на електронен пейсмейкър прави придвижването им по-ефективно.

В новото проучване учените са прикрепили сходни устройства към медузите. Те освен са създали медузите по-динамични, само че и са дали пространство за слагане на датчици и електроника. 

Предварителните проби са посочили, че сходна трансформация форсира придвижването на медузите 4,5 пъти.

Цената на модификацията на една медуза е към 20 $. Според учените потреблението на бионични медузи е доста по-евтино, в сравнение с наемането на проучвателен кораб, чието ръководство може да коства над 50 000 $ дневно.

" Известно е, че океанът е от решаващо значение за определянето на сегашния и бъдещия климат на сушата, само че все пак към момента знаем учудващо малко за него. Нашата цел е най-сетне да променим това, като използваме нетрадиционен метод, въодушевен от едно от дребното животни, които към този момент сполучливо изследват целия океан ", пишат учените в сп. Bioinspiration & Biomimetics.

" Медузите са истинските откриватели на океана, които доближават до най-дълбоките му кътчета и се развиват добре както в тропически, по този начин и в полярни води. Тъй като те нямат мозък или дарба да усещат болежка, успяхме в съдействие с биоетици да разработим тези биохибридни роботизирани медузи по етичен метод ", допълват откривателите.

Учените възнамеряват на идващ стадий да подобрят  способностите за плуване на бионичните мекотели. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР