Турция е на първо място по неравенство в доходите спрямо

...
Турция е на първо място по неравенство в доходите спрямо
Коментари Харесай

Турция е на първо място по неравенство в доходите от страните от ЕС

Турция е преди всичко по неравноправие в приходите по отношение на страните от Европейски Съюз, демонстрира отчет на турския синдикален институт за изследвания ДИСК-АР, квалифициран въз основа на данните на националния статистически институт на страната Тюркстат за разпределението на приходите през 2023 година, оповестява новинарският уебсайт Хаберлер. 

В проучването на ДИСК-АР са употребявани два критерия, единият от които е заеманата позиция в работата, а другият е полът на чиновниците. Използвани са представителни извадки на групите с най-голям и най-нисък приход, състоящи се от 5 на 100 от общото население във всяка група.

В отчета се показва, че през 2022 година разполагаемият приход на семействата на групата на най-богатите в страната е 31 пъти по-голям спрямо разполагаемия приход на семействата на групата на най-бедните, съобщи Българска телеграфна агенция.

В разбора на ДИСК-АР е употребен така наречен Коефициент на Джини. Той мери доколко разпределението на приходите в една стопанска система се отклонява от нормата. Стойността на коефициента варира в границите от 0 до 1. Ако коефициентът е еднакъв на 1, това би означавало, че един човек получава 100 % от приходите (максимално неравенство). Ако коефициентът е еднакъв на 0, това би означавало, че всички в стопанската система получават равни приходи (перфектно равенство). Следователно, колкото по-ниска е цената на коефициента на Джини, толкоз по-равномерно са разпределени приходите в стопанската система. Коефициентът на Джини нормално варира сред 0,200 и 0,500.

Според отчета на ДИСК-АР през 2022 година коефициентът за Турция е 0,433, което съставлява най-високото му ниво за последните 12 години, показва Хаберлер. За съпоставяне, Евростат дефинира междинната стойност на коефициента на Джини в страните членки на Европейски Съюз като 0,296 за 2022 година

Тези данни подреждат Турция преди всичко в съпоставяне със страните от Европейския съюз по неравноправие на приходите на разнообразни групи от популацията.  Сред първите пет страни с най-голямо неравноправие е и България, която е на второ място след Турция с коефициент от 0,384. Другите три страни с най-голямо неравноправие са Литва с 0,362 коефициент на Джини, Латвия с 0,343 и Италия с 0,327. 

Страната в Европейски Съюз с най-нисък коефициент, надлежно най-равномерно систематизиране на приходите, е Словакия с 0,212. 

В разбора на ДИСК-АР от позиция на половете, се показва, че през 2022 година междинният приход на мъжете е бил с 8 на 100 над общия междинен приход за страната, до момента в който този на дамите е бил с 21,2 % под него. 

Разликата сред приходите на мъжете и дамите е видна и от тяхното съответствие. През 2005 година междинният приход на мъжете е бил с 44,1 % по-висок от този на дамите. Въпреки че към 2016 година се следи наклонност за доближаване на стойностите, в последващите години разликата продължава да пораства и през 2022 година доближава до 37,1 на 100, сочат данните на ДИСК-АР, представени от Хаберлер.

Според критерия за заеманата позиция на работното място, разликата сред приходите на мъжете и дамите е още по-фрапираща, показва турският синдикален институт. През 2022 година мъжете, които получават заплащане на база отплата, печелят със 78,5 на 100 повече от дамите. С 24,9 на 100 повече от дамите печелят работодателите мъже. Самостоятелно заетите лица от мъжки пол печелят с 21,9 на 100 повече от нежния пол, а мъжете, работещи на месечно заплащане, получават с 21,9 на 100 повече спрямо дамите, работещи при същите условия.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР