Турският президент Реджеп Ердоган изрази желание да бъде домакин на

...
Турският президент Реджеп Ердоган изрази желание да бъде домакин на
Коментари Харесай

Ердоган готов да председателства среща на върха за мир в Украйна

Турският президент Реджеп Ердоган изрази предпочитание да бъде хазаин на среща на върха за мира в Украйна. Той одобри украинския си сътрудник Володимир Зеленски в Истанбул и още веднъж показва поддръжката на страната си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ердоган сподели, че съответната платформа за мирни договаряния е била основана още през март 2022 г, само че " нейният капацитет в никакъв случай не е бил употребен ".
От самото начало допринесохме колкото можем за преустановяване на войната посредством договаряния. Готови сме също да бъдем домакини на среща на върха за мир, в която ще бъде включена и Русия.
Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция

Според Зеленски обаче, е невероятно на такава среща да бъдат поканени хора, които убиват и унищожават. Но украинският водач добави, че на по-късен стадий в разискването на проект за реализиране на мир могат да бъдат включени някои представители на Русия.
Не виждаме по какъв начин можем да поканим хора, които блокират, унищожават и убиват. Искаме да забележим резултат на обективен мир за Украйна. Затова първо цивилизованите страни ще разработят обстоен проект за мир и едвам по-късно ще включат представители на Русия, само че такива, които са подготвени за обективен мир.
Володимир Зеленски – президент на Украйна

Докато Зеленски набира поддръжка по света за своята мирна формула от 10 точки, Кремъл изрично отхвърля този проект, защото той изисква цялостно евакуиране на съветските войски от всички окупирани украински територии, в това число Крим и двете сепаратистки републики.

Зеленски и Ердоган подписаха няколко двустранни съглашения, в това число за улеснение на търговията и за военно съдействие. Обсъдени бяха и опциите за превозване на украинско зърно и други артикули през Черноморския кулоар.

Зеленски посети и корабостроителница в Истанбул, в която се строи боен транспортен съд за украинския флот.

Украинският водач помоли турския си сътрудник да продължи да посредничи за освобождението от съветски плен на украински бойци и офицери. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР