Турската лира пропадна до поредния си рекорден минимум след последния

...
Турската лира пропадна до поредния си рекорден минимум след последния
Коментари Харесай

Ердоган отново потопи лирата

Турската лира пропадна до следващия си рекорден най-малко след последния дипломатически скандал, дал мотив на търговците да продължат да продават турската валута. В утринната европейска търговия на 25 октомври тя се разменяше против 9.80 лири за един щ. $ след 9.7552 лири за $ в Истанбул ден по-рано.

Турските пари, които са под сериозен напън след по-голямото от упованията намаляване на лихвените проценти през предходната седмица, бяха разпродадени всеобщо откакто президентът Реджеп Ердоган съобщи на 23 октомври, че посланиците на 10 страни не са добре пристигнали в страната му. Инвеститорите чакат формалните ограничения на турското министерство на външните работи по възможното им отзоваване. Ако те бъдат оповестени за личност нон грата, това ще обезцени в допълнение лирата, разясняват пазарни специалисти. Според тях държанието на Ердоган цели да усили известността му. 

Турският президент от дълго време се бори да се показа като бранител на страната си против враждебните външни сили, с цел да се хареса на гласоподавателите националисти. Поредното му нахлуване против дипломатите на международни сили като Съединени американски щати, Германия и Франция, е в отговор на настояването им да бъде освободен от пандиза видния предприемач и човеколюбец Осман Кавала, който е и критик на държавното управление. То съответствува с оповестените резултати от сондаж на публичното мнение, показващи, че поддръжката за Ердоган се топи поради увеличените разноски за прехрана на живота. Лошата вест е, че отявлената му изразителност може да утежни в допълнение икономическото състояние на страната. 

Турската лира е изгубила 23% от пазарната си оценка към $ от началото на годината и е с най-слаби финансови резултати измежду съперниците от разрастващите се стопанства. 

Най-потърпевши от враждебното държание на Ердоган са локалните пазари, тъй като задграничните инвестиции в турски облигации и акции са рекордно ниски. Чужденците държат под 5% от издадения държавен дълг в локалната валута против съвсем 30% през 2013-а. Което прави национелните вложители изключително уязвими на обратите в политическите настроения.  

По оценка на специалисти, последните мнения на турския президент няма да тормози задграничните вложители повече от последните лихвени решения на централната банка. Те показват, че действителните проблеми на Турция са съвсем 20-процентната инфлация и негативните действителни лихвени проценти, а не външната политика. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР