Тук е бъдещето на България. Това заяви служебният министър проф.

...
Тук е бъдещето на България. Това заяви служебният министър проф.
Коментари Харесай

Софийският фестивал на науката събира над 12 000 ученици и изследователи от три континента

„ Тук е бъдещето на България. " Това съобщи служебният министър проф. Галин Цоков, който откри XIV софийски фестивал на науката. Той се организира от 9 до 12 май в „ София Тех парк ". Сред формалните посетители беше и кметът на София Васил Терзиев.

„ Науката има потребност от хора и се уповавам се, че измежду стотиците деца, които ще посетят Фестивала, са и идващите учени и Нобелови лауреати на България ", съобщи още министър Цоков.

И акцентира, че в събитието вземат участие както млади, по този начин и одобрени откриватели от разнообразни университети и научни институти в България.

Проф. Цоков означи, че МОН подкрепя разнообразни научни планове и построяването на научна инфраструктура, за което се заделят приблизително 100 млн. лв. годишно.

Министърът поздрави уредниците от фондация „ Красива просвета " за акцентите във Фестивала, един от които са квантовите компютри - извънредно значима тематика за актуалната просвета, научно-приложната активност и нововъведенията.

„ Вие показвате по какъв начин науката може да бъде красива, а дружно с това да е налична за децата и учениците, което е най-важно ", обърна се министър Цоков към уредниците.

Очаква се над 12 000 възпитаници да посетят Софийския фестивал на науката, с цел да се срещнат от близко с активността на учени и откриватели от България и още 10 страни от три континента. В залите на „ София Тех парк " активността си показват над 240 учени от България, Австрия, Белгия, Испания, Китай, Португалия, Турция, Украйна, Унгария, Франция и Съединени американски щати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР