Цялото пловдивско село Трилистник вече е наводнено. Първата вълна от

...
Цялото пловдивско село Трилистник вече е наводнено. Първата вълна от
Коментари Харесай

Хората се изнасят от Трилистник с багери, плачат в потопа

Цялото пловдивско село Трилистник към този момент е наводнено. Първата вълна от прииждащите откъм Карловско води e усетена от хората към 4.30 часа сутринта. Докато съумеят да изоставен домовете си, водата към този момент е висока метър и половина. До обяд в селото към този момент няма изсъхнало място, предават сътрудниците от  " ПловдивПрес ".

 „ Все още не знаем какви са провалите, цялото село към този момент е под вода, имам информация от доскоро, че преливната вълна към този момент е в село Ръжево, което значи, че при нас ще пристигна след към 3-4 часа.

Но даже и тази информация да не е вярна, това, което тук виждате, ето, това е отводнителен селскостопански канал на „ Напоителни системи “, който обаче прелива отвред “, демонстрира на място известният селскостопански производител от региона Красимир Кумчев.

 Той, дружно с кмета на Трилистник Мирчо Петров незабавно са организирали локално опълчение, което да изтегля хората. Трактори с ремаркета събират бедстващите из селото, тъкмо като на война и ги извозват към близкото обитаемо място Рогош. Картината из наводнените улици е потресаваща, хората с тъга и наложителност се разделят с домовете си.

Със сълзи на очи и гняв в гласа, кметът Мирчо Петров управлява избавителната интервенция и с безпомощен яд риторично задава въпрос към зялятото село: „ Кой дава отговор за тази река? “ Преди дни Петров сигнализира, че коритото на река Стряма е обрасло, не е почистено и е рисково. Сякаш е предчувствал нещастието, той безусловно умоляваше институциите за помощ през Facebook.



Снимки Пловдив прес

„ Ние сами си наехме багерист, който одеве ми заяви, че в близост, в разстояние на близо 500 метра, дигата е скъсана на 15 места. И всичката вода залива насажденията. За трайните насаждения не е огромен проблем, само че там има оранжерии, които няма да оцелеят “, коментира цялостната картина на погрома Красимир, " „ Поголовна сеч в България, вземат се трупите, дребната дървесина се изхвърля и пороите я свличат в реките. Нататък ситуацията става неспасяемо. За първи път тази година „ Напоителни системи “ не почистиха оборудванията си в този регион. Не зная на други места дали са почиствали, само че тук не са “, споделя Кумчев.



В момента хората от цялото село напущат в посока към Рогош. Все едно са бежанци от война. „ Безхаберието в страната ни царува от дълго време, когато се случат такива бедствия, най-вероятно, след час-два тук ще се изсипят министри, държавни мъже, само че какво от това “, питат се хората. И бързат да се качат по ремаркетата, с цел да изпреварят заплахата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР