Цяла тава от тази баклава на пурички искаме, да знаетеНеобходими

...
Цяла тава от тази баклава на пурички искаме, да знаетеНеобходими
Коментари Харесай

Турска баклава на пурички

Цяла тава от тази саралия на пурички желаеме, да знаете

Необходими Продукти

● кори за саралия - 11 бр., 250 - 60 г
● орехи - 200 г
● краве масло - 100 - 120 г
● олио - 50 мл
● локум - 1/2 кутийка, усет Роза
● шамфъстък - за поръсване

Сироп


● захар - 450 г
● вода - 500 мл
● кора от портокал - 2 - 3 ленти
● лимонен сок - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Накълцайте на дребно орехите. Може и да ги смелите, само че би трябвало да внимавате да не е прекалено, тъй като суровите ядки отделят масла и получават тип на паста, когато се мелят на ситно.

Разтопете маслото дружно с олиото.

Разрежете корите напречно на две. Ако нямате специфични кори за саралия, може да употребявате елементарни, фини кори за баница.

Всяка половинка мажете с мазнината, от горната страна полагайте втора и поръсвайте отмерено от орехите. На места слагайте и дребни късчета локум. Завивайте откъм по тясната част на плътно рулце и подреждайте в намазнена правоъгълна тавичка с приблизителни размери 43/22 см.

Разрежете през средата, с цел да получите 22 по-малки пурички и ги намажете с масло. Трябва да ви остане за намазване и по време на печенето, по тази причина го разпределете добре, само че и да не съумеете, просто си прибавете още масло.

Печете на 150 градуса до златист тен, като на два- три пъти отваряте фурната и намазвате хубаво с масло. Така саралията ще стане неустоимо хрупкава макар изобилния сироп.

Изпечената турска саралия оставете да изстине за няколко часа или една нощ, по-този метод ще си изсъхне още повече.

Пригответе сиропа, смесвайки водата със захарта. Количеството наподобява доста, само че за феновете на мощно сиропирани саралии е съвършен. Когато поври 10 минути, сложете портокаловите кори - единствено оранжевата част, обелена на линии, с елементарна белачка за зеленчуци. След 5-6 минути дръпнете от огъня и сложете лимоновия сок. Течността би трябвало да се е изпарила мъничко и сироът да се е сгъстил леко.

Залейте саралията и не се тормозете, че ще остане най-малко 1 пръст на дъното, тя ще си го поеме. Оставете да престои 1 нощ на стайна температура, без да покривате. Целта е хубаво да дръпне сиропа, само че да се резервира хрупкава в това време. За мен това е идеалния вид, тъй като не обичам меки и блудкави саралии.

Ако на идващия ден желаете да приберете десерта в ледник, имайте поради, че сиропът, в случай че е останал на дъното подобен, ще се сгъсти повече. Има вид и да си приготвите по-малко сиропче в случай, че не обичате мощно сиропирани сладкиши.

Преди поднасяне на турската саралия на пурички по избор поръсете със ситно надробен или раздробен шамфъстък. На мен ми бяха нужни не повече от 20 година

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР