Цените на различните хранителни продукти могат да се свият с

...
Цените на различните хранителни продукти могат да се свият с
Коментари Харесай

Явор Гечев: Цените на храните в магазините могат да се свият с 20%

Цените на другите хранителни артикули могат да се свият с 20%, а изкупните да се вдигнат с 5-10%. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев пред Българска национална телевизия.

Дори и да се обмисля понижаване на ДДС-то на някои хранителни артикули, това е въпрос на многогодишна финансова рамка и на постоянен бюджет. Служебното държавно управление няма подобен инструмент, разяснява Гечев. По отношение на хляба, министърът на земеделието се базира на статистика, която сочела, че на процедура цената не е нараснала.

Явор Гечев увери, че хлябът у нас се прави единствено от българска пшеница и опроверга изказванията на зърнопроизводителите, че украинската пшеница влезнала в България е в значими количества. По думите му даже има върнати количества пшеница, защото не отговаряли на условията.

От 1 януари 2023 година са влезнали към 14 хиляди тона пшеница и на фона на 7 млн. и половина произвеждане, не е доста, счита Гечев. Повече са количествата импортиран слънчоглед - 126 хиляди тона. Данните които имат зърнопроизводителите, ги имат от мен, посочи министърът на земеделието.

Информационната платформа за цените на продуктите е съвсем приключена, уточни Гечев и добави, че първата разпоредба за контрола на хранителната верига от импорт до щанд е подготвена. Работи се и по още една разпоредба, която не разрешава така наречен нелоялни търговски практики, посредством които търговците качват цените, съобщи министърът на земеделието. Държавата може да вкара и електронни етикети за съществени артикули в магазините, добави Гечев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР