Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се,

...
Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре. Оказа се,
Коментари Харесай

35 лева стига кило червен пипер

Цената на трапезата ни продължава да върви нагоре.

Оказа се, че след фрапантното повишаване на млечните артикули, яйцата и хляба, покачване има и при цените на подправките . Червеният пипер също бележи връх в повишаването.

Цената му е скочила приблизително сред 30 и 50%, предава Нова телевизия.

В огромните търговски вериги цената му стигна 7 лв. за пакетче от 200 грама.

За фамилията на Георги Атанасов от пловдивското село Чешнигирово пиперът е едно от главните препитания. Отглежда 12 декара. В момента на полето засажда първата годишна продукция за тази година и споделя, че тя ще е по-скъпа, защото цената на семената, които е закупил, е нараснала с 10 %.

„ Около 10 стотинки идва една семка. Това е най-малкото.  Торовете, които са по-скъпите, хубавите, са към 3 хиляди лв. тона. Всичко нарастна. Няма по какъв начин постоянно да вадиш от теб. Влагаш, влагаш, то се отразява ”, споделя пиперопроизводителят.

Другият проблем е неналичието на работна ръка . Освен, че мъчно се намират хора за беритбените акции, цената на труда също е скочила. Надникът на човек е 40 лева

Производителят не смее да предвижда каква годишна продукция чака това лято, тъй като предходната година тъкмо в този район на България, в разгара на беритбата, градушка унищожи 100 % от насажденията.

Липсата на суровина незабавно се отрази на цената на подправката в магазина.

Сега търговците признават, че дефицитът на червени чушки е довел до повишаване и на аления пипер. В взаимозависимост от разфасовката повишаването на пакетчето е приблизително сред 30 и 50%.

„ Сладкият червен пипер е поскъпнал с 30 стотинки за последните три месеца, а пушеният червен пипер – при него нарастването е с един лев и коства 3.20 лева

За да не се усилва повече, грамажът му е намалял от 80 на 70 грама ”, признава Гергана Узунова, която е шеф на хранителен магазин.

Според пазарни анализатори българският червен пипер ще остане по-скъп от вносния.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР