Цанко Цанков, първият българин, преплувал Гибралтарския проток, свързващ Европа и

...
Цанко Цанков, първият българин, преплувал Гибралтарския проток, свързващ Европа и
Коментари Харесай

Цанко Цанков: Възможностите ми позволяват да атакувам и рекорда на Гибралтарския проток

Цанко Цанков, първият българин, преплувал Гибралтарския пролив, свързващ Европа и Африка, описа за премеждията при присъединяване си в маратона.

Бургазлията надви над всичките си 23-ма противници като измина дистанцията за 3 ч, 56 мин. и 3 сек.

" Не ни позволиха да плуваме по най-кратката линия поради неприятното време. Дистанцията се удължи с 12 минути. Силен източен вятър с доста мощно течение беше повода за прекъсването на маратона на 6 септември. Бяхме изместени с 4 км на изток и уредниците ни увериха, че рискът е доста огромен и няма по какъв начин да стигнем до африканския бряг. На Гибралтар изискванията са непредвидими. Разпределих силите си по най-хубавия метод, задържах формата си, само че с отлагането на старта тя стартира да пада ", показа той на конференцията в Пресклуб България.

Преди старта за състезателите е имало задоволително мотиви за терзание. При старта температурата на водата е била 14 градуса. Гъста мъгла е затруднила видимостта на плувците. От 24-мата участници в маратона трима не приключили надпреварата. Съобщението за аварирал транспортен съд с огромен нефтен разлив тормозила състезателите, въпреки разливът е надалеч от трасето.

Другият стрес е обвързван със гибелта на английската кралица Елизабет II. Част от трасето на Гибралтар е в английски териториални води и това провокира опасенията на Цанко за наново отсрочване на старта.

Българинът има намерение да повтори подвига си още веднъж, като този път се цели в международен връх. Той ще съобщи опита си не в първия удобен прозорец, който е в края на ноември и първите дни на декември, а през март-април следващата година, когато също има късмет да реализира своята цел.

" Възможностите ми разрешават да нападам и върха на Гибралтарския пролив. Имах цялостен подготвителен цикъл тази година и няма по какъв начин да съм във върхова форма идващите два месеца ", добави той.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР