Трябва ли да облечем специални дрехи за лов? Опитните майстори

...
Трябва ли да облечем специални дрехи за лов? Опитните майстори
Коментари Харесай

5 факта за ловното облекло -

Трябва ли да облечем специфични облекла за лов? Опитните майстори в засадата и стрелбата с пушка биха погледнали с повдигнати вежди при този въпрос. Иначе има и дилетанти, които считат, че в неделя могат да отидат в гората с двуцевка на рамо, като са облекли спортния екип и маратонките, с които са ритали мач в квартала в събота. Разбира се, и в личния си дрешник можем да открием панталон или пуловер, които да ни свършат работа - в случай че не за всеки излет, то да бъдат краткотрайно решение за един-два случая. Но профилираното има някои характерности, които е добре да се познават, с цел да сме наясно какви са преимуществата на този вид облекло.

През зимата се обличаме като пластовете на лука

Естествено, че това по какъв начин се обличаме зависи и от климатичните условия, и от сезона. И това надалеч не се отнася единствено за лова. Но при излизане в гората съобразяването с атмосферните условия и с ситуацията при избора на облекла е основен фактор, както за триумфа на начинанието, по този начин и за нашето здраве. Ясно е, че през лятото ще облечем нещо по-леко, а през зимата ще търсим по-топло облекло.

Но не би трябвало да се навличаме с пълен кожух или шуба. Това ще ни попречи на подвижността, а също така не е и най-ефективният метод за обезпечаване на термозащита. Далеч по-удачно е да се обличаме с повече и по-тънки облекла - на правилото на пластовете на лука. Да смъкваме якето или елека, или пък да ги облечем при нужда. Трябва да сме задоволително добре готови, с цел да не премръзнем, само че и да не прегреем.

Нивото на водоустойчивост би трябвало да бъде високо

Голяма част от дейния ловджийски сезон се простира в по-хладно и най-много - по-влажно време. От средата на септември та чак до края на април е прекомерно евентуално да излезем на излет при дъжд или при висока възможност за подобен. Отделно от това, в гората може да е по-мокро и кално, което също би трябвало да вземем поради.

Поради тази причина при избора на ловно облекло се ревизира какви са индикаторите за водоустойчивост. При качествените марки те са посочени с мерна единица милиметри воден дирек. Ако характерностите на дрехата сочат под 5 000 мм, то или не е ловна екипировка, или е предопределена за напълно леки условия. За да си осигурим надеждна водоустойчивост, най-добре е да търсим в спецификите над 10 000 мм воден дирек, а още по-добре е, в случай че надвишава 20 000 единици по този индикатор.

Дрехите би трябвало да “дишат ”

Трябва да се съобразим и с този фактор. Не единствено ни е нужна съответната термозащита, както и да изберем облекло, което ни защищава от измокряне. Дрехите би трябвало да имат съответната дишаемост - има подобен термин и той се употребява за екипировка освен за лов, само че и за други занимания навън (зимни спортове, трекинг и други).

Тук мерната единица е грамове на квадратен метър за 24 часа. Това демонстрира какъв брой пропускливо е облеклото на въздушна циркулация (без да ни лишава от топлина) в границите на едно денонощие. Колкото по-високи са индикаторите, толкоз по-удобно се усещаме и се предпазваме от изпотяване и запарване. Отново спецификации към 5 000 гр./м²/24 ч. не ни правят изключително добра работа, в случай че не излизаме за малко време в гората. Ако дишаемостта надвишава 10 000, към този момент имаме съответно решение. А в реномираните ще намерим и дрехи, чиито индикатори какъв брой “диша ” дрехата могат да надвишават и 20 000 гр./м²/24 ч.

Трябва да подберем окраската съгласно сезона

Наясно сме, че за лов е целесъобразно облеклото с маскировъчни цветове. Но окраската, която ни обезпечава сливането с околната среда, не е една и съща - тя може да се разграничава, според от интервала на годината. Така да вземем за пример най-често срещаните камуфлажни облекла в зелени нюанси са подобаващи за старта на ловния сезон (края на лятото и началото на есента), както и за ранните пролетни месеци. Когато обаче широколистната растителност промени оцветяването си през октомври-ноември, то на дневен ред идват жълтеникави, оранжеви или кафеникави тонове. А през зимата при натрупал сняг доста ловци поставят бели или бежови екипировки.

Разбира се, тук могат да се срещнат разнообразни гледни точки. Сред рекомендациите за сигурност ще срещнем и такива, съгласно които би трябвало да се обличаме в ярки облекла. Това е разумно, тъй като е по-важно, когато сме в гората с други хора, те да ни разграничават, с цел да не се стигне до съдбовни произшествия по случайност. От друга страна пък маскировъчното облекло оказва помощ да се “скрием ” от дивеча, въпреки че той може да ни разпознае и по други способи.

Ловната екипировка не би трябвало да подвига звук

Миризмата ни може да се усети от стотици метри, даже километри, животните в природата са изключително чувствителни към това. Има разновидности да се избегне това. По-съществено е да избираме облекла за лов, които не подвигат звук. Специализираното облекло за гонене на дивеч е направено от такава материя, която понижава до най-малко основаването на непотребни звуци. Шумолящите облекла никога не ни оказват помощ, тъй като също по този начин могат да се усетят от значително разстояние от дивото прасе, което сме си наумили да отстреляме.

Има и още редица обстоятелства, които можем да споменем за ловното облекло. Но като за начало е добре да имаме поради упоменатите 5 фактора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР