Трябва да отчетем съвсем реалистично, че се намираме в предизборна

...
Трябва да отчетем съвсем реалистично, че се намираме в предизборна
Коментари Харесай

Цветанка Андреева, политолог: Все още има възможност първите партии да преговарят след избори

Трябва да отчетем напълно реалистично, че се намираме в предизборна акция и говоренето е най-много за да се активизират страстите на електоратите, да се нажежат пристрастеностите, с цел да могат хората да отидат до урните. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " политологът Цветанка Андреева.

" Мисля обаче, че по този начин е изчислено говоренето, че провокира твърдите ядра и в действителност се губи по-широката, гражданската външна страна за този избор. Очевидно тактиките на партиите са за това да се играе на сигурното във връзка с електоралната база, без особени опасности да се прихване и различен електорат. Някак си нещата наподобяват в този смисъл предопределени, само че като ефикасност мисля, че въпреки всичко тези избори ще донесат нещо качествено по-различно. Колкото и да приказваме, че ще се възпроизведе съществуващото, мисля, че балансите, конфигурацията ще бъдат много по-различни от в този момент съществуващото болшинство, което се беше оформило в Народното събрание и съумя да роди само сглобката като форма на ръководство. В този смисъл,  дори и тези, които участваха в сглобката я подлагат на критика, само че вижте, подлагат на критика механизма по който се бяха коалирали, само че остава като че ли към момента опция да седнат и да договарят след избори ", уточни Андреева.

Според нея, към този момент се приказва и от едната, и от другата страна, за безапелационни съглашения, за разписване, ясна ангажираност с властта. Явно и двата стратегически колегата са осъзнали, че устойчива власт няма по какъв начин да се състои през подобен вид сглобяване, в което отговорността остава неразбираема, а фигурите, които бяха посочени в кабинета, да са политически безлични и да не се знае кой кого е излъчил. В политиката това са слаби фигури, слаби министри, когато зад тях не се знае каква мощ седи.

Андреева счита още, че откакто огромните партии са подготвени да играят на твърдо с твърдите ядра, то периферията ще си остане у дома, както сочат и социолозите.

" Има един огромен % от обществото, които не гласоподават, които са обаче извънредно значими от позиция на разбора какво се случва в обществото, и каква е легитимността на властта в страната. Защото високият % на  негласуващи не се състои от хора, които просто не се интересуват от политиката. В това пространство има хора с доста ясно изразени политически ориентири, на хора, които по някакъв метод не припознават с никой от играчите на терена, по-скоро като хора, които могат да съставляват техните ползи във властта. И това е извънредно рисковото, не толкоз политическата незаинтересованост, а по-скоро това, че жителите не разпознават партии, на които да делегират правата си да бъдат ръководени. И това съгласно мен, води до раздор сред общество и по този начин политическо, не толкоз протестния избор, или наказателния избор, това е също политическа позиция. Протестният и наказателният избор най-вероятно ще се концентрира в слаби граници в “Има подобен народ ", ненапълно “Възраждане " от позиция на европейската тема, антиевропейските настроения ще бъдат съсредоточени там. Трябва да отчетем тук и неналичието на единение в лявото. Много огромна част от левия електорат в действителност, най-вероятно няма да гласоподава, тъй като виждаме едно разединение на три на лявото пространство. Така че левият електорат ще бъде много незадоволен или раздробен в избора си, незадоволително мобилизиран ", изясни политологът.

 

Според Цветанка Андреева към този момент се приказва за поредност от избори, за появяването на нов план, който ще грабне вота и вълната от негласуващи, които са настроени сериозно към съществуващото партийно систематизиране на властта.

" Но това, което желая да кажа е, че има нещо извънредно рисково за хората, което те не схващат и стават жертви. Това са по този начин наречените инженерингови планове в политиката, които се възползват постоянно от назрелите публични упования, от недоволствата, там на мрачно някъде биват изграждани. Намират се фигури, които са публично мощно забавни, те биват сложени на челото на някакви обединения. Но това е политическо инженерство и сходен вид планове не оцеляват във времето. Някак си станахме очевидци на много-много сходни планове от началото на прехода та до в този момент.

Всеки един план, който ще бъде от популистки вид, е инженерингов план. Това не са класическите политически партии, в нашия български смисъл, в който имаме единствено 30-годишна традиция демократична след дълъг тоталитарен интервал. Но отново виждаме някои партии, които съумяха да се впишат трайно в политическото пространство, до момента в който други избухват на политическия терен, носейки се на гребена на някакво обществено неодобрение, само че са безусловно неспособни да упражняват властта в страната. Видяхме го и с “Има подобен народ ", когато завоюваха цялата власт, видяхме го няколко пъти се мултиплицира този резултат “Продължаваме смяната ". Всъщност “Продължаваме смяната " колкото и мощно в тази акция да привиждат ГЕРБ като главния си зложелател, за тях само комфортно и допустимо е да бъдат в коалиция с ГЕРБ. Те не можаха да бъдат в дълготрайна стратегическа коалиция с Българска социалистическа партия, с “Има подобен народ ", не ги виждам с “Възраждане " по никакъв метод. И от тук насетне за тях единственият допустим сътрудник ще бъде ГЕРБ ", сподели още Цветанка Андреева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР