Трима души се заели с фалшифицирането на бюлетините от последните

...
Трима души се заели с фалшифицирането на бюлетините от последните
Коментари Харесай

Административният съд в Добрич касира резултатите от изборите в Каварна

Трима души се заели с подправянето на бюлетините от последните локални избори, само че за тяхна неволя били засечени от очевидец. В понеделник стана ясно, че изборите в града за общински съветници, са били касирани от Добричкия административен съд. Това е невиждан случай в историята на страната – стотици действителни бюлетини да бъдат превърнати в недействителни, освен това единствено на две от всички участващи в изборите партии, акцентират адвокати.

 

В тройката, която се вмъква скрито в постройката на кметството, инцидентно оказалият се наоколо свидетел е разпознал някогашен почитан кадър на общината. Злосторниците са минали през паркинга за служебните коли, който е в задния двор. След това с асансьор са се качили на партера, където е стаята, в която са съхранявани бюлетините сред двата тура на изборите. Помещението е директно до кабинета на отдела за локални налози и такси. За чиновник на общината, въпреки и някогашен, е фасулска работа да влезе измежду нощ в постройката, споделят осведомени. При това се оказва, че камерите във фоайето на постройката не са работили в продължение на седмица. В момента очевидецът е декларирал пред близки, че не желае да дава показания, тъй като го е боязън да не пострада той или околните му.

По тъжба на кандидат-общинари от ГЕРБ и на локална коалиция в Административния съд в Добрич стартира дело, което реши да бъдат касирани резултатите от изборите. При това се наложи съдът да брои бюлетините, подадени във всички 30 секции в Каварна, и се оказа, че има стотици бюлетини, които след това са дописвани и фалшифицирани. Съдията по делото Красимира Иванова съобщи, че има обосновани подозрения за смяна във вота на гласоподавателите на община Каварна.

 

Оказва се, че в някои от секциите, най-вече в централните елементи на града, недействителните гласове са 40%, като гласоподавателите в тях никога не са необразовани хора.

 

По време на процеса в залата на съда непрестанно е участвал някогашният ръководител на общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов, макар че по никакъв метод той не е зает с изборите, даже не е бил претендент за консултант в тях. Юристи дори се изненадали, че депозитът от 500 лева, който се претендирал по делото поради обзор на видеозаписи, бил импортиран от някой си Йордан Стоянов. Дали това е някогашният общинар, не е ясно. Когато председателката на съда попитала „ Кой е Йордан Стоянов? “, последвало неудобно безмълвие, разкриват очевидци те са сюрпризирани, че някогашният общинар с това име е бил в правосъдната зала, само че си е мълчал.

 

При повторното броене са открити освен в допълнение дописвани документи, само че и два пакета, на пръв взор изцяло изрядни, само че очевидно подхвърлени от въпросните злосторници. Пакетите даже не били разпечатани.

Няма пояснение, за какво са били подхвърлени, настояват осведомени със случая.

 

„ Ако бяха подправили по 10-15 бюлетини в най-малко 10-ина секции, можеше и да мине, без да се забележи – споделят те. - Но да дописваш с друга писалка 418 бюлетини, и то от секциите в центъра на града, и подхвърлиш още два пакета, това няма по какъв начин да остане неусетно. Показва обаче и мисловното равнище на заговорниците “.

 

Запознати са  безапелационни, че от този процес на изборите печели ГЕРБ, тъй като ще има опция да преразгледа листата. Сега за общинари от нея са определени, меко казано, много спорни лица, с престъпни прояви – кой обвързван с наркотрафити, даже има и роднина на сводник от циганската махала. В Каварна, където всички се познават, това прави усещане.

 

По закон в идващите 6 месеца, незабавно щом решението на съда влезе в действие, президентът би трябвало да насрочи нови избори за общински съветници в града. Явно идват още по-интересни дни.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Каварна избори фалшифициране ГЕРБ Добрич Административен съд Йордан Стоянов Красимира Иванова съдия
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР