Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди за

...
Тричленен състав на Варненския окръжен съд произнесе оправдателни присъди за
Коментари Харесай

Съд оправда двама за смъртта на моряк на Българка

Тричленен състав на Варненския областен съд произнесе оправдателни присъди за капитана на транспортен съд „ Българка “ и помощник-капитан на плавателния съд, които бяха упрекнати, че заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност – осъществяване на огневи работи на борда на кораба, са предизвикали гибелта на моряк от екипажа и междинни телесни повреди на различен служащ, оповестиха от пресслужбата на съда.

Българска телеграфна агенция напомня, че случаят стана сутринта на 28 октомври 2018 година, когато корабът " Българка " е на ремонт във Варна. Двамата моряци са работели дружно в предната част на кораба, когато е зародил пожар.

Обвинителният акт беше импортиран в съда за разглеждане през април предходната година. По делото бяха назначени голям брой експертизи – няколко тройни пожаро-технически, съдебно-медицинска, съдебно-техническа и съдебно-почеркова експертизи.

Тричленният правосъден състав на Варненския областен съд реши, че 50-годишният капитан и 43-годишният асистент нямат виновност, че двамата моряци са правили ремонта без нужните персонални защитни средства и особено работно облекло, както и че на мястото на огневите работи не били обезпечени средства за пожарогасене. Двамата мъже бяха оправдани и по обвиняването, че са позволили осъществяването на ремонтните действия, без преди този момент да е била направена оценка на риска.   

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативния съд във Варна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР