Три основи приоритета на правителството във връзка с газовите доставки

...
Три основи приоритета на правителството във връзка с газовите доставки
Коментари Харесай

Кирил Петков посочи три основни приоритета на правителството за газовите доставки при изслушването му в парламента


Три основи целта на държавното управление по отношение на газовите доставки уточни министър председателят Кирил Петков при чуването му от Народното събрание.

То е по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС и е по отношение на предоставената на 26 април 2022 година публична информация от Министерството на енергетиката за прекъсване на доставките на природен газ от страна на " Газпром износ ".
Приоритетите са ясни, те са три - да има задоволително газ, доставката да е с най-малък риск, трето - да бъде на най-хубавата цена, тъй че да разрешава българската стопанска система да е конкурентоспособна, изброи министър председателят.
Преди четири месеца заварихме цялостна взаимозависимост на България от " Газпром ", платени 3 милиарда лева за тръба, която не можем да използваме, незавършена връзка с Гърция, за която се приказва преди 10 години, в безусловно негодно положение да бъде употребена, огромни сектори незавършени, върна се обратно във времето Петков. Той напомни и за отвод от 70 на 100 от азерския газ, който е бил, по думите му, на една трета от цената. И всичко това тъкмо когато стартира и енергийната рецесия в Европа, която е и функционалност на войната, уточни той.

В момента, когато цените започнаха да се усилват четири пъти, ние имахме единствен снабдител - " Газпром ", акцентира министър председателят.

Доставките са спрени от 27 април, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР