Тревога в Испания заради ягоди с хепатит А, внесени от

...
Тревога в Испания заради ягоди с хепатит А, внесени от
Коментари Харесай

Ягоди с хепатит А се появиха на пазара в Испания

Тревога в Испания поради ягоди с хепатит А, импортирани от Мароко.

За случая алармира Системата за бързо предизвестие за фуражи и храни, оповестяват испанските медии.

Асоциацията на фермерите от Валенсия прикани за незабавни дейности както от страна на испанското държавно управление, по този начин и от Европейския съюз за справяне с тревожния проблем, базирайки се на съществени опасения по отношение на рисковете за публичното здраве.

Според предизвестието на Системата за бързо предизвестие за фуражи и храни нивата на хепатит А, открити в ягодите, надвишават оптимално допустимата граница от 25 гр., което допуска сериозен риск за здравето на потребителите.

Предполага се, че замърсяването може да е зародило поради наличието на фекални субстанции във водата, употребена за напояване в мароканските ферми.

От браншовата асоциация упорстват испанският министър на земеделието Луис Планас да потърси пояснение от мароканското държавно управление и да очертае ограниченията, които има намерение да предприеме, с цел да предотврати сходни произшествия в бъдеще.

Освен това фермерите желаят от Европейския съюз да приложи по-строги здравни инспекции на всички ягоди, влизащи на територията му от Мароко, както и да разшири този надзор върху други плодове и зеленчуци с генезис от трети страни при нужда.

Хепатит А е вирусна зараза, която визира черния дроб, причинявайки инфектиране и увреждане на органа. Вирусът се популяризира най-вече посредством нечиста храна и вода, както и посредством пряк контакт със инфектирано лице.

Световната здравна организация отбелязва, че неприятната хигиена може да усили риска от заразяване.

Симптомите на хепатит А могат да включват висока температура, изнемощялост, загуба на вкус, диария, гадене, коремни болки, тъмна урина и жълтеница.

Въпреки евентуалната тежест на болестта, СЗО твърди, че съвсем всички пациенти се възвръщат изцяло и развиват пожизнен имунитет против вируса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР