Трета доза ваксина срещу Covid-19 са поставени на 126 души

...
Трета доза ваксина срещу Covid-19 са поставени на 126 души
Коментари Харесай

126 трети дози ваксини са поставени досега, над половината са във ВМА

Трета доза ваксина против Covid-19 са сложени на 126 души към 11 часа на 28 септември, сочат данните на Националната здравно-информационна система (НЗИС). Официално слагането на трета доза ваксина на избрани рискови групи стартира в петък, 24 септември, когато първи се реимунизираха началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски и 11 негови сътрудници. Още 60 души получиха трета доза преди ден във ВМА, т.е. над половината от приложените трети дози са във ВМА. Във вторник и някогашната окръжна болница " Света Анна " заяви, че във имунизационния ѝ пункт се слага трета доза ваксина.

По инфорамция на Министерство на здравеопазването поставените до момента 126 дози са приложени в медицински центрове, имунизационни пунктове в РЗИ и от общопрактикуващи лекари. До този миг трети дози са сложени в областите София, Бургас, Пловдив, Варна, Плевен, Враца, Кюстендил, Шумен и Ямбол.

Поставянето на трета доза у нас се опира на рекомендации на Експертният съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката, който на 23 септември даде насоки кои групи да бъдат обхванати с бустерната доза.

Заради неналичието на експлицитна заповед на здравния министър и до момента в който се чака публично регулаторно утвърждение от Евпорейската организация по медикаментите (ЕМА), обаче, някои лекари и лечебни заведения към този момент се въздържат от реимунизация.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР