Този плод определено няма привлекателен външен вид. Прилича на малко

...
Този плод определено няма привлекателен външен вид. Прилича на малко
Коментари Харесай

Малко грозноват, но с вкус на ягоди и ананас - това е плодът на вечната младост

Този плод несъмнено няма прелъстителен външен тип. Прилича на малко авокадо, грозноват е, а усетът му е микс от ягоди с ананас и гуава.

Плодът идва от Южна Америка и наподобява вниманието ботаниците в Европа в края на 19-ти век. Името на плода фейхоа е в чест на португалския естетствоизпитател Жоан да Силва Фейхо. Растението е от сем. Миртови и се отглежда в Средиземноморския район, Австралия, Африка, Нова Зеландия и Азия. Всъщност плодът е най-известен и добре прочут в Нова Зеландия. Фейхоа е същинска витаминна бомба, извънредно богат е на витамините С, Е и К и испанските го назовават “плодът на безконечната младост ". Плодът съдържа още фолиева киселина, наситена с желязо и е подобаващ за хора, които са предразположени към анемия или страдат от тази болест. 

Плодът е с много високо наличие на калций, калий, цинк и фосфор. Като калцият и фосфорът са извънредно значими за тези, които са предразположени към развиване на остеопороза. Фейхоа е с високо наличие на йод – един кг съдържа към 2.06-3.9 мг., а дневната целесъобразна доза е 0.15 мг. Съдържанието на йод в плода зависи от района, в който пораства, да вземем за пример по-голямо е количеството край морското крайбрежие.

Фейхоа е богат и на фибри, които имат удобен резултат върху храносмилателния тракт. Редовната консумация на плода е доста хубава профилактика на стомашно – чревните разстройства. Яденето на фейхоа се предлага и на хора, които страдат от гадене или неотдавна са имали хранително отравяне. Плодът е извънредно богат на витамини и минерали, само че в това време е много нискокалоричен – 49 калории на 100 грама. 

Добре узрелият фейхоа е със зелена кора, твърда на досег, а пулпата вътре е лека, съвсем транспарантна. Ако е бяла на цвят, това значи, че плодът не е задоволително добре узрял. Препоръчва се фейхоа да се съхранява в ледник в отделението за плодове за най-много 7 дни. Повечето хора употребяват плода недопечен, само че може от него да се подготвят и конфитюри или компот. Пресните плодове са подобаващи за изработката на смути и се прибавят към салати, сладолед, кисели млека и даже алкохолни коктейли.

Рядко ще срещнете фейхоа на нашите пазари, по тази причина в случай че желаете да се наслаждавате на усета му, може да се опитате да си го отгледате. Купете си от някой добре зареден разсадник от плода и го засадете в саксия или в градината си, в случай че имате такава. Така ще имате опция сами да си отглеждате фейхоа и да се наслаждавате на невероятния му усет и изгоди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР