Това твърдят група учени в ново изследване, според което гъбите

...
Това твърдят група учени в ново изследване, според което гъбите
Коментари Харесай

Животът на Земята не би бил възможен без гъбите

Това настояват група учени в ново проучване, съгласно което гъбите са имали значима роля за ранния живот на планетата. Макар през днешния ден растенията да са основата на множеството хранителни вериги на Земята и дружно с животните преобладават екосистемите на нашата планета, в ранните години на Земята, гъбите са били също толкоз значими.

Изследователи от университета в Лийдс, Англия, са основали в лабораторни условия имитация на околната среда от ранното развиване на Земята. След това резултатите от техния опит са включени в редица компютърни модели пресъздаващи развиването на живота на Земята, като се оказва, че гъбите играят извънредно значима роля за развиването на среда богата на О2.

Макар растенията да фотосинтезират и да употребяват слънчевата светлина с цел да преработват въглеродния диоксид в О2, първоначално точно гъбите са тези, които обезпечават питателните субстанции, които разрешават на растенията да живеят и да се развиват.

Днес растенията могат да извличат хранителни субстанции непосредствено от почвата. Но корените на най-ранните растения са били по-малко развити и на практика неспособни да се хранят непосредствено от почвата, а от своя страна в по-голямата си част почвата е била лишена от органични материали. По този метод гъбите са се оказали от значително значение, като съществена хранителна среда за оцеляване на растенията.

В същото време гъбите създават органични киселини, които разграждат скалите и минералите върху които порастват. Така способстват за образуването на почва. На ранната Земя този развой е бил в основата на образуването на главните хранителни субстанции, до които растенията са имали достъп. Растенията, от своя страна, са подсигурили въглерод за развиване на гъбите.

В лабораторни условия учените са тествали процеса на продан на газове сред растенията и гъбите. Няколко антични типове гъби към момента съществуват и през днешния ден. Част от тях са посочили, че могат да унищожават минералите по-бързо от други, което от своя страна демонстрира какъв брой бързо и дейно растенията могат да трансфорат CO2 в О2.

„ Използвахме компютърен модел, с цел да симулираме какво може да се е случило с климата през ерата на палеозоя и по какъв начин другите видове ранни колонии гъби са се  присъединили в световните фосфорни и въглеродни цикли “, споделя изследователката от Лийдс, Кейти Фийлд.

Анализът посочил, че разнообразни видове колонии от гъби са оказали доста въздействие върху еволюцията на атмосферата на планетата.

„ Фотосинтезата от растенията в последна сметка дава към половината от генерирания О2 на Земята и се нуждае от фосфор, само че към момента не разбираме изцяло по какъв начин е функционирало снабдяването на растенията с това хранително вещество „, декларира сътрудника на Фийлд, Бенджамин Милс.

„ Резултатите от включването на данни за ролята на гъбите и за взаимоотношенията им с растенията, съставляват забележителен прогрес в разбирането ни за ранното развиване на Земята. Нашата работа ясно демонстрира значимостта на гъбите при основаването на богата на О2 атмосфера “, заключава той.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР