Това не е енергиен въпрос, това е финансов въпрос. Това

...
Това не е енергиен въпрос, това е финансов въпрос. Това
Коментари Харесай

Енергиен експерт за милиардите, които Асен Василев трябва да върне: Бягаш като ни лук ял, ни лук мирисал, а си забъркал цялата каша

Това не е енергиен въпрос, това е финансов въпрос. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " с водещ Цоня Събчева - Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на стопанската система и енергетиката и депутат.

Той разяснява това, че финансовият министър Асен Василев би трябвало да върне взетите от него 1 милиарда лева във Фонд “Сигурност на електроенергийната система “. Припомняме, че в четвъртък, след близо 4 часа диспути в Народното събрание, депутатите взеха решение, че финансовият министър би трябвало да върне милиардите .

" В такива случаи явно се прибягва към взимане на нов заем. Или този въпрос не се взема решение, остава си по този начин да си виси и се надяваме цената на свободния пазар да бъде по-ниска от контролираната, тъй че на ЕРП-та да не възникне потребност да им се доплащат разликите. Това са двете хипотези, трета догадка няма. Сега в действителност, третата догадка, оправдавам се, е цената да бъде по-висока, тогава ще изпаднем в тежка рецесия, която ще бъде трансферирана върху ЕРП-та ", разяснява Куюмджиев.

Ако цената на свободния пазар е по-висока от контролираната цена, тези изчезнали средства би трябвало да бъдат покрити, безапелационен е специалистът. " На първия стадий ще ги покрият ЕРП-та, само че те не могат да ги покриват постоянно, те могат да устоят 2-3 седмици, месец. След това страната би трябвало да им възвърне тези средства, тези загуби, тъй като те пораждат от признат от страната закон. Така че би трябвало да им възстановят парите. А от кое място ще вземат те парите, би трябвало да питаме в Министерството на финансите който и да е министър ", добави той.

Защо породи този проблем?

" Защото се направи по доста необразован метод. Факт е, че ние сме последната страна в Европейски Съюз, която има към момента контролиран пазар. Факт е, че съществуването на този контролиран пазар защищити нашите жители по времето на 2022 година на енергийната рецесия от колосални цени. В смисъл, хората в България не усетиха рецесията по този метод, по който всички останали жители на Европа. В някои страни се стигна от сметка 20-30 евро приблизително месечно да имат сметки от 500-600-700 евро на месец и хората в действителност изпитаха големи усложнения. Но като цяло това е политиката и крайната цел е на всички места да има свободен пазар. Общата хипотеза е, че свободният пазар ще контролира цените в посока надолу. Аз съм песимистичен по тази тематика, само че отново да не разводняваме. Та това нямаше по какъв начин да се отсрочи още. Ние го отлагаме към този момент 10 години. Започна наказателна процедура в Брюксел против България за невъвеждането на свободни пазари и така нататък Но отново споделям, нямаше по какъв начин да се избегне, само че беше направено доста необразовано. Не можеш да правиш такива внезапни придвижвания от средата на годината. Не можеш да ги правиш, когато не си подхванал тактика за енергийно бедните и по какъв начин ще ги подпомагаш. Не можеш да го правиш като прехвърляш казуса върху частни предприятия, а ти бягаш като все едно “ни лук ял, ни лук мирисал ", а в действителност ти си забъркал цялата каша. Това е отговорът ми ", сподели Явор Куюмджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР