Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и

...
Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и
Коментари Харесай

Синоптици категорични: Такова чудо не е било от 30 години

Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години

Средните месечни температури през изтичащия месец април са били сред 11 и 18 градуса Целзий и имат отклоняване от месечната норма сред плюс 1 и плюс 5 градуса, разгласи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в месечната си информация.

Това е най-топлият месец април от 2017 година насам и е един от най-топлите месеци април за последните 30 години.

Най-високата измерена температура е 34.7 градуса на 15 април в Русе. Най-ниската минимална температура в станция в обитаемо място е минус 2.0 градуса на 9 април в Чепеларе, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 11.6 градуса на връх Мусала на 20 април.

В София най-високата измерена температура е 29.5 градуса на 15 април, а най-ниската е минус 1.0 градуса на 19 април.

В по-голямата част от страната месечните суми на преваляванията са сред 50 и 150% от климатичната норма. Суми под 50% има единствено тук-там най-вече в Северозападна България (Черни връх, 38%), а над 150% – в Югозападна и Североизточна България (Дупница, 204%).

Този месец април е с релативно минимум превалявания от месеците април от 2021 година насам. Най-голямото измерено 24-часово количество дъжд е 85 мм от дъжд в с. Кулата, обл. Благоевград, на 18 април.

На 20 и 21 април в планините валя сняг и се образува снежна завивка. Преди това н,а 19 април, по високите полета на Западна България имаше слани.

През първата половина от април времето в страната е релативно топло и изсъхнало. То се дефинира от просторен и бездънен циклон над Западна Европа, в чиято челна част към Балканите се придвижва топъл въздух от юг-югозапад, който носи и сахарски прахуляк.

В интервала 5–7 април с прекосяването на леден атмосферен фронт температурите се намаляват, само че остават по-високи от климатичните правила, облачността се усилва, в Централна и Източна България има и превалявания.

През идващите дни под въздействие на висок баричен гребен температурите още веднъж се покачват и са доста по-високи от нормалните, а на 15 и 16 април концентрацията на необитаем прахуляк над страната се покачва доста, споделят от НИХМ.

През интервала 17–25 април през страната ни минават поредност от средиземноморски циклони. Температурите се намаляват и до края на месеца остават близки до климатичните правила.

Температурата на морската вода по черноморското крайбрежие търпи намаляване с 2–5 градуса Целзий през интервала 16–18 април под въздействието на мощен югозападен вятър. Времето в страната е по-често облачно, с превалявания от дъжд, в обособени региони – съпроводени с гръмотевици и градушки.

На 25 април мощна градушка нанася обилни вреди в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. Напълно унищожена е земеделската продукция от 1200 дка със слънчоглед, пшеница, овощни дръвчета, картофи и маслодайни рози. Нанесени са повреди по оранжерии и коли.

Градовите зърна са били с величина от 0.5 до 4.1 см и тук-там са образували до 30–40 см ледена завивка.

Кратък интервал с повече слънчеви часове допълнително региони от страната има от 26 до 28 април. През последните дни от месеца по-голямата част от Балканския полуостров е под въздействие на висок баричен гребен, а югоизточните региони – на плитък циклон. В западната част от страната времето е най-вече слънчево, а в източната е прохладно, най-вече облачно, с превалявания от дъжд.

АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ

През първата половина на април агрометеорологичните условия се дефинират от релативно изсъхнало и извънредно топло за сезона време. Високите оптимални температури при започване на месеца – до и над 30 градуса Целзий форсират вегетацията, само че провокират и топлинен стрес на земеделските култури.

През първото десетдневие при зимните житни култури доминира фаза вретенене, при рапицата – бутонизация, при ранните пролетници (грах) – покълване и листообразуване.

При овощните култури се следи разлистване и фаза разцвет, при лозата – набъбване, разпукване на пъпките и образуване на първи-трети лист в агростанция Сандански. При ореха протича формиране на женските и разцвет на мъжките съцветия.

През втората половина от месеца настава лабилизиране на времето, намаляване на дневните температури и смяна в агрометеорологичните условия.

Падналите превалявания със стопанско значение в края на второто и през третото десетдневие се отразяват удобно на вегетацията на есенните посеви и на началните етапи от развиването на слънчогледа и царевицата. В края на второто десетдневие зимните житни култури тук-там в Южна България и в някои източни региони от страната са във фаза изкласяване.

Падналата градушка в средата на третото десетдневие в част от Южна България нанася вреди по земеделските култури.

През месеца са регистрирани слани в регионите на Кюстендил, Драгоман, Елхово и Кърджали.

СЪСТОЯНИЕ НА РЕКИТЕ

През по-голямата част от месеца множеството реки в страната са с водни количества към праговете за междинни или за ниски води. В Дунавския и в Западнобеломорския водосборен басейн след 18 април водните количества на множеството реки са към праговете за високи води. През интервала 18–27 април има дни със обилни превалявания, вследствие на което са регистрирани покачвания на речните равнища.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР