Токсичната офис култура е един от основните виновници за Голямото

...
Токсичната офис култура е един от основните виновници за Голямото
Коментари Харесай

Защо прекалено любезните колеги може да са по-опасни от токсичните

Токсичната офис просвета е един от главните виновници за Голямото овакантяване, при което доста чиновници напуснаха или смениха специалността си в интервала след пандемията.

Оттогава от ден на ден компании минават към другата прекаленост - " просвета на вежливост ", която обаче може да бъде също толкоз нездравословна, колкото и токсичната, твърди обществен психолог.

" Налице е голям напън върху любезността, емпатията и грижовността на работното място, които явно са положителни качества. Но в последна сметка се оказва, че по някакъв метод сме противопоставили любезността на ясната връзка и борбата. ", изяснява пред CNBC Теса Уест, професор по логика на психиката в Нюйоркския университет.

Повечето биха се съгласили, че едно работно място е токсично, когато е неуважително, неетично, безкомпромисно или обидно. Противоположността на токсичността обаче е безвредно пространство за сериозна противоположна връзка и диалози, споделя Уест.

Според нея, умеенето да получаваме и даваме почтена противоположна връзка е " безусловно нужна съставна част " за кариерното развиване. " Съществува подправен стандарт: Ако си сериозен, значи си отровен. Положителна противоположна връзка? Това е, което хората желаят ", споделя Уест.  

Според психолога, най-големият симптом за " прекомерно положително " работно място е изобилието от " другарски ухажвания ".

" Приятелски намеци, които са супер общи и могат да се приложат към всеки, като да вземем за пример " Те са прелестни. С тях се работи отлично ". Всъщност те не ни споделят нищо ", изяснява тя. " Това е най-големият червен байрак за просвета на вежливост, при която хората не се усещат психически сигурни да приказват за мощните и слабите си страни. "

Това може да докара и до незначителност, която създателят на бестселъри и психолог от Wharton Адам Грант счита за един от четирите смъртни гряха на работата.

Посредствеността се демонстрира, когато хората правят оценка връзките над резултатите, изяснява той в подкаст.

" Няма отчетност. Хората са толкоз загрижени да се схващат, че в последна сметка се отхвърлят от положителната работа ", добавя Грант. " При посредствеността, даже да се справяте извънредно с работата, можете да напреднете, стига хората да ви харесват. "

Професор Уест прибавя, че културата на вежливост може да се прояви и под формата на пасивна настъпателност, когато неприятните планове се прикриват с усмивки.

Още по-лошо, в случай че мениджърът ви е привикнал да прави другарски увертюри, всяка сериозна противоположна връзка, която получава от управлението, ще се отрази като " лавина от негативизъм ".

" Тъй като мениджърите на приблизително равнище въобще не са привикнали с това и не знаят по какъв начин да го преглътнат, то ще понижи психическата им сигурност на работното място, ще ги стресне ", споделя Уест.   " Те микроуправляват, вършат всички тези нелепости, за които знаем, че в действителност са неприятно държание на работното място. Те ще бъдат най-лошите версии на самите себе си. ", изяснява специалистът.

В последна сметка културата на вежливост основава неустановеност, тъй като никой и никое работно място " в действителност не е толкоз положително ", безапелационен е Уест. " По подигравка на ориста, най-големият метод да се унищожи психическата сигурност е посредством просвета на вежливост, тъй като не знаете какво в действителност мисли някой ".

Професор Уест оприличава това на токсичната позитивност, която е убеждението, че хората би трябвало постоянно да поддържат положително мислене - даже в неприятна обстановка.

" Прекалено приятното " работно място освен ще навреди на психическата сигурност, само че може да е пагубно и за кариерата ви. " В края на краищата никой от нас не може да се усъвършенства без сериозна противоположна връзка - няма да станете по-добри в работата си и няма да се научите по какъв начин да управлявате хората по-добре ", изяснява Уест.

" Критичната противоположна връзка не е: " Не ми харесва това, което си направил, това е неприятно ". Критичната противоположна връзка е: " Това е методът, по който си го направил. Нека поговорим за това по какъв начин можеш да го направиш по-добре. ", изяснява психологът.

Ако желаете да се освободите от културата на любезността, можете да започнете, като поискате почтена, градивна противоположна връзка за себе си.

" Питайте за неща, които хората не намират за заплашителни, които не нарушават нормата за вежливост. Те могат да бъдат съвсем неутрални по наличие – да вземем за пример, би трябвало ли да направя фона на слайда си в PowerPoint червен или наследник? Започнете с дребни молби, а по-късно си проправяйте път към по-критичните по темперамент въпроси. ", поучава в умозаключение психологът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР