Теренът е с широчина 30 метра и дължина 20 метра.

...
Теренът е с широчина 30 метра и дължина 20 метра.
Коментари Харесай

Откриха средновековен некропол при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Теренът е с ширина 30 метра и дължина 20 метра. В североизточния му ъгъл се изследва каменна сграда, чието предопределение към момента не е конкретизирано. Вероятно става въпрос за жилище от 12 - 13 век. Над постройката са открити два оловни печата от 13 век с изображения на светци и надписи, които са свързани с преписка, евентуално сред висши духовници.

Южно от това място, досега, са разкрити 10 погребения и препогребения.

„ Както и в актуалния свят, при гибел на непосредствен родственик, той се погребва в гроба на по-рано умрял член на фамилията. Възможно е да има наслоение от 10-15 погребения едно върху друго “, изяснява Явор Иванов, началник на избавителните разкопки.

До момента са открити няколко скелета на деца и даже на бебе. Предполага се, че е заровено над някой от своите родители.

Близо до този бранш се разкрива конструкция от дребни и приблизително огромни ломени камъни. Това може да е сграда в дълбочина или път до други структури, като занапред ще се откри нейното предопределение. Тя ще даде по-обща картина върху това какво се намира в провлака сред Стария и Новия град на Созопол.

В югозападната част пък е открит огромен празен питос – съд за предпазване на зърнени култури, само че от време на време и за погребения.

 

Инфо: Труд

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР