Температурите надхвърлиха 50°C в части от САЩ и Китай в

...
Температурите надхвърлиха 50°C в части от САЩ и Китай в
Коментари Харесай

Новото нормално: Екстремни жеги, 50 градуса в Европа, САЩ и Китай

Температурите надвишиха 50°C в елементи от Съединени американски щати и Китай в неделя. Световната метеорологична организация предизвести, че горещата вълна в Европа може да продължи и през август, предава Би Би Си. Милиони по света са под предизвестия за топлота, до момента в който управляващите сигнализират даже за заплаха за живота от високите температури.



Не се чака нощното време в Европа и Съединени американски щати да донесе всеобщо облекчение, защото температурите остават над 30°C тук-там, в това число Аризона или Южна Испания. Големи региони по света видяха още веднъж от близко в понеделник какъв е животът при рискови температури:
Температурата в долината на гибелта в Калифорния доближи 53,9°C в неделя. Най-горещата температура,регистрирана на Земята, е 56,7°C.

Китай краткотрайно счупи върха си за най-висока температура за всички времена в неделя, когато записва 52,2°C в своя западен район Синцзян, съгласно Метеорологичната работа на Обединеното кралство.Температурите в Южна Испания в понеделник доближиха най-много от 46°C. Очаква се топлината да се ускори в Италия, където в Сардиния се предвиждат 46°C. Прогнозите са също, че Източна Европа ще стане по-гореща.


Учените споделят, че изменението на климата прави горещите талази по-дълги, по-интензивни и по-чести.

„ Екстремното време – все по-често срещано събитие в нашия затоплящ се климат – оказва огромно влияние върху човешкото здраве, екосистемите, стопанските системи, селското стопанство, силата и водоснабдяването “, споделя генералният секретар на Световната метеорологична организация проф. Петери Таалас. „ Трябва да увеличим напъните си, с цел да помогнем на обществото да се приспособява към това, което за жалост се трансформира в ново обикновено “, прибавя той.

Това акцентира неотложната нужда от понижаване на излъчванията на парникови газове допустимо най-бързо и надълбоко, предлага той.
„ Не сме в постоянен климат “
Водещият английски академик доктор Фредерике Ото от Imperial College London споделя пред Би Би Си,че „ това, което виждаме сега, е тъкмо това, което чакаме в свят, в който към момента изгаряме изкопаеми горива “. Хората са „ на 100% зад “ възходящата наклонност на световните температури, изяснява тя.


STOP Опасност от рискова топлота. Разходките след 10 ч. сутринта не са целесъобразни

Ще разберем по какъв начин наподобява новият климат едвам откакто светът спре да изгаря изкопаеми горива и премине към зелена сила, допуска тя. Международната организация по енергетика съобщи, че не може да има нови планове за петрол, газ или въглища, в случай че държавните управления са съществени за справяне с изменението на климата.

Учените споделят, че Европа се затопля по-бързо, в сравнение с доста климатични модели предвиждат. Използвайки доста мощни компютри, моделите могат да сравнят свят, обиден от изменението на климата, със свят без въздействието на световното стопляне.

„ Има го възприятието, че всичко излиза отвън надзор. Имаме доста работа, с цел да установим тъкмо какво се случва “, изяснява проф. Клоук.

Държавите остават неподготвени за действителността на несъразмерната топлота, изяснява Джули Ариги, краткотраен шеф на климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец. „ Ако не сме подготвени за днешната горещина, несъмнено не сме подготвени за утрешната горещина. Рискът единствено се усилва “, споделя тя.

В Гърция 1200 деца бяха евакуирани от ваканционни лагери поради избухнали горски пожари. Пламъци унищожиха къщи на испанския остров Ла Палма през уикенда.

Във Финикс, Аризона, температури над 43°C се задържат в продължение на 18 дни. Градът раздава вода и охлаждащи кърпи, както и отваря центрове за отмора, с цел да помогне на жителите да се оправят.

„ Тези горещи талази са плашещи... Знаем, че това ще бъде в действителност смъртоносно “, споделя пред Би Би Си проф. Хана Клоук от университета в Рединг, Обединеното кралство. Тя споделя, че повече от и тази година числата ще бъдат сходни.

Снимки: Getty Images
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР