Темата за твърдото гориво, което се добива от отпадъци, се

...
Темата за твърдото гориво, което се добива от отпадъци, се
Коментари Харесай

„Ябълката на разбора“: Защо боклукът на София скара общинарите?

Темата за твърдото гориво, което се добива от боклуци , се трансформира в „ ябълка на раздора “ в Столичен общински съвет (СОС). Защо боклукът на София още веднъж провокира взаимни обвинявания и кавги?

413 000 тона отпадък се обработват годишно в завода за боклуци, който е ситуиран в село Яна.

ГЕРБ-СДС упрекна общината и новото управление на завода

Спорът в СОС породи след изненадваща инспекция от страна на общинари от ГЕРБ-СДС в завода, която е била обвързвана с горивото, получавано при преработката на боклуците. Те настояват, че са разкрили нарушавания.

„ Голямата паника, поради която ние насочихме публичното внимание, е насаждането на концепцията в медийното пространство, че следва рецесия с боклука. Ако се съблюдават всички планови условия, не би трябвало да има подобен проблем. В началото на март поискахме информация по какъв начин се извършват тези планови изисквани, само че такава не ни беше преоставена. Ето за какво ние направихме тази инспекция на 9 април “, изясни Лорита Радева, общински консултант от ГЕРБ-СДС.

Тонове боклуци под прозорците на жилищните блокове

Според нея по време на тази инспекция е било открито съществуването на 30-40 машини пред входа на предприятието. Освен това бункерът бил напълнен на 90% от потенциала си, а с изключение на нерециклиран боклук се заравял и РДФ боклук.

„ На лентите за ръчно сепариране имаше единствено 2-3 души, вместо осем. Проблемът е, че не се рециклира отпадъкът, той просто не се разделя. Директорът на завода е човек с опит и знае по какъв начин се ръководи едно такова дружество. Проблемът идва от неналичието на консолидиране на системата за боклуци в цялостната ѝ целокупност. Липсва третата фаза за енергийното оползотворяване на РДФ “, разясни още Лорита Радева.

Недоволството е срещу служебния министър председател Димитър Главчев и служебния вътрешен министър Калин Стоянов

Според нея няма контракти с циментовите фабрики, които да употребяват силата от отпадъците. Тя е безапелационна още, че не се дава цялата информация за преправка на боклука на София.

„ Произведеното гориво би трябвало да е качествено, с цел да желаят циментовите забоди да го употребяват. През последните седем години те доста пъти са лъгани, че им се дава качествено гориво. Те обаче отхвърлят да го одобряват до момента в който не се реализиран избрани резултати в тази посока “, изясни шефът на завода Николай Савов.

Той разясни, че занапред би трябвало да се възложат публични поръчки. „ Няма по какъв начин ние – като общинско дружество, да организира съответните процедури, без да се изчакат съответните периоди за това. Няма по какъв начин да прескочим тези периоди “, разясни още Николай Савов.

„ Не е обикновено контролът върху предприятията да е непрекъснат “, сподели той

„ Миналата година при позволение за заравянето на 450 тона дневно, са заравяни по 700-800 тона дневно. И това се е случвало с месеци, с цел да не кажа с години. Така се е пълнило през годините това хранилище. Второ – боклукът се сортира, с цел да се извадят пластмасите. Тази активност сега минава през фирма-посредник, на която се заплаща по 4 млн. лева на година. От в този момент нататък тази активност ще минава през общинските предприятия и същата тази активност ще ни коства единствено един милион лв. “, безапелационен е Димитър Димитров, общински консултант от ПП-ДБ-СС.

Той сподели още, че сега се рециклират двойно повече боклуци, а на хората, който работят на поточните линии, ще се заплаща повече.

Вижте още във видеото какъв % от столичните боклуци се сепарират.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР