Tеч на класифицирана информация, подкупи, чадър за наказателно преследване и

...
Tеч на класифицирана информация, подкупи, чадър за наказателно преследване и
Коментари Харесай

Теч на информация, подкупи, чадър и злоупотреба с власт: Какво гласи докладът за Митници

Tеч на класифицирана информация, подкупи, чадър за наказателно гонене и корист с власт. Тези закононарушения видяха в аферата с митниците депутатите от краткотрайната комисия за активността на Агенция " Митници ", демонстрира отчетът ѝ. Той обаче няма да бъде изпратен на прокуратурата - по този начин реши болшинството в пленарната зала в петък. А от “Има подобен народ”, чийто ръководител на парламентарната група Тошко Йорданов оглавяваше комисията, го разпространиха до медиите..

На 3 април бяха задържани шефката на митниците Петя Банкова, някогашният началник на ИАРА Марин Димитров и синът му Стефан. Задочно беше упрекнат посоченият за контрабандист номер едно Никола Николов-Паскал, а седмица по-късно и някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. Те са упрекнати за присъединяване в незаконна група за контрабанда, а Банкова и за насила, тъй като е местила митнически шефове.

Паралелно с следствието на прокуратурата депутатите направиха комисия по случая и прибавиха в името ѝ “евентуално присъединяване на Асен Василев”. Доскорошният финансов министър и дептатът от ПП-ДБ Бойко Рашков станаха съществени герои в комисията, тъй като са имали контакти с задържаните. Сюжетът с тях е и неизменима част от престрелките сред партиите в предизборната акция, която на процедура към този момент стартира, написа " 24 часа ".

Василев и Рашков бяха изслушани от сътрудниците си в комисията, само че още не са разпитани от прокуратурата. Докладът на краткотрайната комисия е подсилен от депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия и “Възраждане” са с изключително мнение, а ПП-ДБ не са го подписали.

Държавното обвиняване твърди, че Стефан и Марин Димитрови са контактували с контрабандиста Паскал, а посредством шефката на митниците Петя Банкова и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев са осигурявали чадър на каналите през България.

Изводите на депутатите допълват обвиняванията. Първият е обвързван с възможен теч на класифицирана информация. От чуването в комисията станало ясно, че Марин и Стефан Димитрови доста пъти са влизали в постройките на Агенция “Митници” и Министерство на вътрешните работи, постоянно без да бъдат записвани на входа.

В тази връзка е редно прокуратурата, ДАНС, комисията за сигурност на информацията да открият кой е виновен за нарушение на пропускателния режим в тези институции, които са зона за сигурност съгласно закона. И има ли нерегламентиран достъп до класифицирана информация от лица, ангажирани с незаконна активност, написа в отчета.

Посочени са и имената на тези, в които народните представители се съмняват - Асен Василев, който като финансов министър е назначил Петя Банкова и е контактувал със Стефан Димитров; някогашният вътрешен министър Бойко Рашков, приемал в кабинета си Димитров и татко му 10 пъти; Георги Георгиев, началник на “Вътрешна сигурност” в Министерство на вътрешните работи до края на 2023 г.; Живко Коцев; служителят на реда Недан Хаджиев.

Депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ желаят да знаят дали някой от тях е направил закононарушението “лично укривателство”, т.е. да са поставили чадър над незаконната активност на Димитрови, като са им издавали информация от службите си.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР