Те се състояха в рамките на неформалното заседание на Съвет

...
Те се състояха в рамките на неформалното заседание на Съвет
Коментари Харесай

Зам.-министър Райчева проведе работни срещи с комисаря по вътрешни работи и държавния секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на ФРГ

Те се състояха в границите на неофициалното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ по самодейност на българската страна в подтекста на дейните политически контакти в интерес на присъединението на страната ни към Шенгенското пространство
Заместник-министър Таня Райчева организира работни срещи с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон и с държавния секретар във Федералното министерство на вътрешните работи на Федерална Република Германия Юлиане Зайферт. В рамките на диалога госпожа Райчева изрично акцентира, че без значение от комплицираната политическа обстановка в страната, участието в Шенген е първокачествен приоритет и България подхваща всички дейности, с цел да показва готовността си по най-хубавия метод. Припомни взаимната декларация с Румъния, въз основа на която е отправена покана до Европейска комисия и страните членки за посещаване, в което да се срещнат с постигнатото през последните 10 години от двете страни. Представи подготовката на национално равнище, осъществяваните самооценки, както и ориентираните старания най-вече към най-натоварената външна граница с Турция и Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”. Зам.-министър Таня Райчева увери, че се поддържа деен контакт на техническо равнище с Европейска комисия, както и непрекъсната съгласуваност с сътрудниците от Румъния. Тя показа желанията на България за осъществяване на визитата най-късно през октомври 2022 година, което да разреши разискване на резултатите от него и приемане на решение на Съвета за присъединение към Шенген на съвещанието на СПВР през декември 2022. За българската страна е значимо България, Румъния и Хърватия да бъдат обсъждани дружно и решението да бъде взето и за трите страни, разяснява още зам.-министърът.

Комисар Илва Йохансон увери българската страна, че Европейска комисия преглежда трите страни равнопоставено и решението следва да бъде взето по едно и също време. Оцени желанието на България за образуване на визитата и акцентира нуждата в оптималната степен да се употребява удобният политически миг за разширение на Шенгенското пространство.

Държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи Юлиане Зайферт удостовери изразената на СПВР през юни позиция на Германия в интерес на пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Отбеляза, че това ще бъде в интерес и за Германия. Тя разяснява, че е осведомена с постигнатото от България през последните години и приветства готовността на страната за образуване на посещаване по Шенген на доброволна основа. Държавният секретар прикани българската страна да продължи дейния политически разговор с страните членки за реализиране на цялостна поддръжка за присъединението на България към Шенген и удостовери готовността на немската страна за насърчаване и надграждане на съдействието с България в региона на вътрешните работи.

В рамките на техническа среща сред България, Румъния, Европейска комисия и Чешкото председателство на Съвета бе доказана тясната съгласуваност в планирането и провеждането на идната аудиенция по Шенген, разисквани бяха и идните стъпки.

С предписание на основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров е в ход създаден проект за осъществяване на взаимни контроли дейности на граничните пунктове Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Действията ще се реализират от смесени екипи от чиновници на Министерството на вътрешните работи, Агенция „ Митници “ – МФ и представители на Националната организация за приходите. Целта е предварителна защита и противопоставяне на корупцията, контрабандата, нарушавания и закононарушенията през държавната граница. Амбицията е до края на годината България да е изпълнила всички критерии за присъединението на страната към Шенгенското пространство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР