Те нямат силите за една мащабна офанзива срещу столицата, както

...
Те нямат силите за една мащабна офанзива срещу столицата, както
Коментари Харесай

Зеленски пред АФП: Русия няма сили да атакува отново Киев, целите са Харков и Донбас

" Те нямат силите за една огромна атака против столицата, както го направиха при започване на нашествието ", сподели президентът в изявление за френската организация и акцентира, че съгласно него Харков и Донбас са главните цели на Кремъл.

Разтегнатият фронт

Нападението на съветските сили против Харковска област в Украйна би могло да е единствено първа вълна на една по-голяма съветска атака, съобщи Зеленски. 

" Те започнаха тяхната интервенция, тя може да е на няколко талази. И това да е тяхната първа вълна. Но обстановката е под надзор след тази вълна ", увери Зеленски в миг, в който съветските сили реализираха най-големите си териториални придобивки във войната от края на 2022 година, означи Франс прес.

Зеленски въпреки всичко увери, че макар напредъка на съветските сили пред последните дни в Харковска област, обстановката е по-добра за украинските сили, в сравнение с е била преди седмица, когато войските на Кремъл изненадващо преодоляха границата на 10 май.

" Те са на 5-10 километра оптимално от границата, спряхме ги. Не бих споделил, че това е един огромен съветски триумф, само че би трябвало да бъдем трезви и да признаем, че те, а не ние, са тези, които настъпват в нашата територия. Това е тяхното преимущество ", съобщи Зеленски.

Според него обстановката към момента не е нормализирана. " Въпреки това тя е под надзор и е по-добра спрямо първия ден на офанзивата с помощта на изпратените подклепления ", акцентира той.

Според него Русия желае да нападна град Харков, който е вторият по величина в страната и е единствено на няколко километра от фронтовата линия. Вчера съветският президент Владимир Путин съобщи, че за момента Русия няма желание да нападна Харков.

Зеленски увери, че борбата за града, в случай че има такава, би била тежка за съветската войска. " Те желаят сходно нещо, те желаят да нападат ", сподели той и добави: " Но те схващат, че това е една сложна борба. Това е един огромен град и те схващат, че ние имаме сили и че ще се сражаваме дълго ".

" Те са като зверове. Ако почувстват уязвимост в това направление, те ще напреднат ", съобщи Зеленски и добави, че в случай че украинските войски съумеят да спрат тези на Русия, тя ще се откаже. " Според мен те няма да позволен милиони от тях да измрат ", сподели той.

Според Путин офанзивата цели да сътвори буферна зона, която да попречи на украинските удари по съветска територия.

Упрекът към Запада

Зеленски разкритикува западните страни, че му не разрешават да поразява Русия с техните оръжия.

" Те (руснаците) могат да ни нанасят удари на наша територия, това е най-голямото преимущество, с което разполага Русия, само че ние не можем нищо да причиним със западните оръжия на техните оръжейни системи, ситуирани на съветска територия. Ние нямаме право ", сподели украинският водач

Той акцентира, че се е оплакал на американския държавен секретар Антъни Блинкън по този въпрос. 

Зеленски добави, че Западът се опасява както от съветско проваляне, по този начин и от украинско проваляне и назова тази обстановка неуместна.

" Намираме се в една неуместна обстановка, в която Западът се опасява, че Русия ще загуби войната. И в това време те не желаят Украйна да я загуби. Защото финалната победа на Украйна ще докара до провалянето на Русия, а финалната победа на Русия ще докара до провалянето на Украйна ", сподели той пред Франс прес.

На какви оръжия разчита Зеленски

Украйна разполага единствено с една четвърт от системите за противовъздушна защита, които са нужни и се нуждае от 120 до 130 изтребителя F-16, с цел да може да постави завършек на превъзходството на Русия във въздуха, съобщи Зеленски.

"...Говоря за системи за противовъздушна защита, по-специално за мощните американски системи " Пейтриът " ", сподели украинският президент. 

" Можем ли да имаме три милиарда, с цел да закупим две " Пейтриът " за Харковска област. По този метод бомбите няма да падат върху нашите бойци ", попита той.

Поисканите 120-130 машини F-16 са за отбрана на небето против 300 машини - броя на самолетите, които Русия употребява в Украйна, сподели Зеленски.

" Имаме потребност от такава численост от F-16, с цел да имаме тъждество в силите ", съобщи той.

Недостигът на хора

Украинският президент призна и за дефицит на хора и проблем с бойния дух на украинските сили.

Този коментар той направи в миг, в който от през днешния ден в Украйна влиза в действие нов закон за мобилизацията, който цели да попълни украинските сили.

" Трябва да попълним запасите. Има огромен брой бригади, които са празни. Трябва да го създадем, с цел да могат момчетата, които са на фронта, да имат естествена ротация. По този метод и бойният дух ще се усъвършенства ", сподели Зеленски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР