Русенският университет отбеляза #Щедрият Вторник #GivingTuesday с откриването на новата,

...
</TD
>Русенският университет отбеляза #Щедрият Вторник #GivingTuesday с откриването на новата,
Коментари Харесай

Откриха нова модернизирана зала за катерене в Русенския университет

Русенският университет означи #Щедрият Вторник #GivingTuesday с откриването на новата, преустроена и осъвременена зала за катерене, която към този момент се трансформира в ослепителен знак на дарителство и доброволчество, пишат на Фейсбук страницата на университета.

През 2023 година, с помощта на упоритата работа на треньори, инженери, конструктори, както и поддръжката на международния водач в производството на катерачни стени - компания " Уолтопия “ АД (Walltopia), броят на зоните и маршрутите за катерене в университетската зала се усили петкратно по отношение на 2016 година Новите обособени зони включват три дисциплини - компликация, скорост и боулдъринг.

На откриването на залата участваха ректорът учен Христо Белоев, ръководителят на СТПД " Академик “ доцент доктор Руси Минев, треньорите Теодор Стойчев и маг. инж. Георги Георгиев, ръководителят на катедра Физическо образование и спорт Валери Йорданов.

Новата облага за университетската спортна база показа ректорът на Русенския университет учен Христо Белоев, който напомни, че има сходна стена, само че новата е напълно друга, с повече благоприятни условия за тези, които обичат да практикуват спортно катерене. Той пожела на феновете на туризма и спортуването измежду природата високи спортни резултати.

Председателят на СТПД " Академик “ доцент доктор Руси Минев акцентира крилатата фраза на първия български нобелов лауреат Елиас Канети Русе – " Градът на първите неща “, като уточни, че едно от тях са точно направените през 1910 година първи опити за катерене с въже в България.

А когато през днешния ден приказваме за катерене не можем да не отбележим, че през последните години това е спорт с извънредно динамично и бурно развиване в целия свят, включен и в програмата на олимпийските игри, сподели още той.

Съоръженията, в това число съблекални, сервизни пространства и тераса за аудитория, са построени с непринуден труд, персонални средства на треньорите и дарения от жители на Русе. Спортната база на университета също получи поддръжка от Спортно туристическо и природозащитно сдружение “Академик “. В процеса на модернизацията на залата, взе участие и международният водач " Уолтопия “, който обезпечава своите най-нови технологии и дизайни.

Залата за катерене към този момент работи всеки делник от 16 до 21 часа, като притегля все по-голям интерес от страна на студенти, възпитаници, деца и даже преподаватели и чиновници от университета. Все още текат някои довършително действия, а идващото огромно предизвикателство е отоплителната система

Този план не е единствено рационализация на спортна зала, а и ослепителен образец за дарителство и доброволчество в Русенския университет. Чрез него се акцентира и самодейността за #Щедрият Вторник #GivingTuesday – международно придвижване, което се отбелязва в 140 страни и предизвиква хората да подаряват пари, движимости или свое време за добра идея.

Освен това университетът посредством СТПД " Академик “ се включи в акцията " За сигурен, осведомен и по-безопасен достъп до Русенското Поломие ". Преподаватели, отпред с доц.д-р Руси Минев, и разнообразни донори към този момент събраха над 1300 лв. за самодейността, която продължава до 8 декември тази година.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР