Тази събота, 8 октомври, Бургас ще посрещне един великолепен съвременен

...
Тази събота, 8 октомври, Бургас ще посрещне един великолепен съвременен
Коментари Харесай

Световноизвестният илюстратор Ясен Гюзелев открива изложба в Бургас

Тази събота, 8 октомври, Бургас ще посрещне един превъзходен актуален художник – Ясен Гюзелев.

Творбите му обират овациите освен на всеки разгърнал илюстрираните от него обичани книжни издания, само че и на критиците по целия свят. Неговата галерия на графики ще отвори порти от 17.00 часа, ет.1 в Центъра за модерно изкуство и библиотека. Авторът ще почете събитието, част от петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, проведен от Гранд хотел и СПА Приморец с поддръжката на Община Бургас. Експозицията ще гостува до 17 октомври.

Един от най-уважаваните модерни илюстратори е приключил Национална художествена академия.

„ Книжната илюстрация съставлява съвсем напълно моите креативен търсения до момента. В нея се стремя да вложа всичко, което нося като художник, пробвайки се да тълкувам всеки друг текст посвоему, стремейки се да пресъздам атмосферата на епохата, страстите, наслояванията на смисли и смисли, което ме води до разнообразни концепции за комбинация, гледни точки, нюанс, игра сред мрачно и ярко, силуети и прочие “ – споделя създателят.

Творческият му път го води из разнообразни кътчета на света. В листата на книгите, които е илюстрирал, са „ Алиса в страната на чудесата ” и „ Алиса в огледалния свят ” от Луис Карол, „ Приключенията на Пинокио ” от Карло Колоди, “Оливър Туист ” и “Големите очаквания ” от Чарлз Дикенс, “Баскервилското куче ” от Артър Конан Дойл, „ Дон Кихот ” на Сервантес, приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „ Артур и Екскалибур ” и „ Орфей и Евридика ”, разкази за живота на персони като Сократ и Микеланджело.

Сред най-важните издатели в кариерата му са „ J.F.Schreiber ”, “Esslingen ”; “GrimmPress ”, “Taipej ”; “Aufbau-Verlag ”, Berlin; “Simplyreadbooks ”, Vancouver; “Walkerbooks ”, London. Творбите му радват читатели от целия свят: Англия, Германия, Испания и Швеция, до Корея, Франция, Португалия, Гърция. Друг главен миг в творчеството на Ясен Гюзелев са картите таро, като през годините основава разнообразни тематични поредици, които изумяват със своята подробност.

Творбите му доближават до необятната аудитория и посредством редица изложения – в Испания, Словакия, Шотландия, Италия, Германия, Чехия, Сърбия, Съединени американски щати, родната България и други страни.

Носител е на редица влиятелни награди, измежду които „ Хр. Г. Данов “ за най-добре илюстрирана книга за 2010 година (Алиса в страната на чудесата);Сребърен орден от асоциацията на Илюстраторите 2004, Ню Йорк, САЩ;2003 Luchs, премия от радио Бремен и DieZeit – за „ Дон Кихот “ и други.

Гостуването на един от най-изтъкнатите в международен мащаб илюстратори е част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата се провежда за пети път от Гранд хотел и СПА Приморец, с поддръжката на Община Бургас и Арт Ателие. Медийни сътрудници са Дарик Радио и БНР – Бургас.

Организаторите на културния фест изричат специфични благодарности на господин Рубен Лазарев – съсобственик и съществена движеща мощ зад ElephantBookstore.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР