Тази година на пазара на жилищни имоти в България се

...
Тази година на пазара на жилищни имоти в България се
Коментари Харесай

Експерт: Ще има спад в цените на определени категории жилища

Тази година на пазара на жилищни парцели в България се чака засилен интерес към покупката на по-малки жилища с капиталова цел. Това предвижда в ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " (НСНИ) Добромир Ганев, представени от Българска телеграфна агенция.

По негови думи на пазара се чака да излязат по-малки вложители, които да създадат инвестиции в едно или две жилища, с цел след това да ги продадат. Това е обвързано с упованието за повишаване на доходността от отдаване чартърен на жилищни парцели, което ще е обусловено от намаляването на темповете на напредък на продажните цени на парцелите и повишението на наемните цени в огромните градове.

Средната рентабилност при отдаване на жилища чартърен в огромните градове сега е най-малко към 2-3%, разяснява Ганев.

От НСНИ предвиждат тази година спад на растежите в цените на жилищата. Евентуално понижение ще има в обособени случаи - некачествени и неподдържани парцели, които не са на положителни местоположения, добави ръководителят на Сдружението.

Към средата на тази година ще забележим по-голям интерес още веднъж към по-малките жилища, разяснява ръководителят на НСНИ. Той означи, че последните няколко години са били много дейни за хората, които са желали да сменят по-малкото си жилище с по-голямо поради COVID-19 рестриктивните мерки.

По негови думи тази година, с упования по-малък размер на покупко-продажбите, евентуално на пазара ще излязат инвестиционно настроени хора - дребни вложители, които евентуално ще имат интерес към придобиването на едно или две по-малки жилища за следваща препродажба за сметка на досегашния интерес към покупките на жилища с две или три спални и бизнесмените ще би трябвало да бъдат деликатни при проектирането на своите нови здания поради леката смяна в настройките на купувачите в посока по-малки жилища, посъветва специалистът строителния бизнес.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР