Тази година европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден

...
Тази година европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден
Коментари Харесай

Изкуство под звездите: Отворени врати в Европейската нощ на музеите в България

Тази година европейската Нощ на музеите съответствува с Международния ден на музеите, който се отбелязва на 18 май. Международният ден на музеите е празнуван за първи път през 1978 година и има за цел да увеличи информираността за значимата роля на музеите в обществото. Европейската Нощ на музеите, проведена за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата, бързо набира известност и се популяризира в цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

Целта на самодейността е да притегли допустимо най-широк кръг от хора, предоставяйки им опцията да се допрян до експонатите и творбите , показани в музеите и галериите. Специално внимание се обръща на младата публика посредством представянето на атрактивни и необикновени стратегии, които с изключение на запознаване с културното завещание, оферират и други културни прояви.

Националната стратегия , направена от дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “ на Министерството на културата, включва тематични изложения, концерти и разнородни арт прояви. В самодейността ще вземат участие 61 държавни и общински музеи и художествени галерии от 25 области в страната, които ще посрещат гости със свободен вход.

Националният военноисторически музей ще взе участие в Европейската самодейност „ Нощ на музеите “ с вход свободен за външната и непрекъснатата хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите. Посетителите ще имат опцията да прегледат една от най-богатите музейни сбирки в страната, да преоткрият малко известни обстоятелства за емблематични експонати и да запазят загатна от тазгодишното издание на Нощта на музеите със селфи в особено самостоятелен за задачата ъгъл.

Нощта на музеите е отворена за всички и предлага неповторима опция да се докоснете до културното завещание и да се насладите на разнородни културни прояви.

Предстои ви пътешестване до Барселона? Вижте кои музеи да посетите наложително

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР