Такава голяма и красива домашна погача си е цял труд,

...
Такава голяма и красива домашна погача си е цял труд,
Коментари Харесай

Пухкава Погача за Тодоровден

Такава огромна и красива домашна погача си е цялостен труд, заслужен за кулинарно съревнование

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
● сол - 3 ч.л.
● кисело мляко - 200 г
● оцет - 1 с.л.
● олио - 50 мл
● прясно мляко - 500 мл
● квас - 60 г
● захар - 2 с.л. за активиране на маята
● брашно - 7 с.л. за активиране на маята
● масло - 60 г за доомесване на тестото
● брашно - 1.800 + -
● масло - 100 г за намазване на модулите
● семена - Микс за поръсване

Начин на подготвяне

В купа се сипва топлото прясно мляко и водата, прибавя се маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят за 20 минути на топло, с цел да се задейства маята.

В друга огромна купа се поставят яйцата, киселото мляко, солта, олиото, оцетът и задействана примес с маята. Брашното, което авансово е пресято, се сипва на порции - до приемане на безпрепятствено и нелепнещо тесто. Към по този начин полученото тесто се прибавя маслото, меси се до цялостното му асимилиране.

За задачата месенето би трябвало да продължи към 15 минути от момента на събиране на тестото на топка.

Покрива се с фолио или забрадка и се оставя към 40-50 минути, до момента в който се удвои размера си.

За модулите:

3 топки по 300 г се разточват с формата на овал, намазват се с масло между тях и се подреждат една върху друга. Горната кора не се намазва, вършат се симетрично сечения от двете страни и се кръстосват.

Оформя се на венец.

8-те топки се разточват на кори и се подреждат по две една върху друга, като се намазват между тях с масло. Получават се 4 двойки, които се нарязват на 4-ри триъгълника, всеки от които се нарязва от необятната страна на три и се сплита на плитка. Получените 16 плитки се подреждат в кръг към венеца.В центъра се слага последната топка, намазва се цялата погача с разрушените жълтъци с прясното мляко и се поръсва с микс от семена.

8 топки по 200 г

1 топка -140 г за център

Тавата е 34 см, пека я постоянно по един и същи метод - до момента в който оформям погачата, включвам фурната на 50°C на горен и низък реотан. В момента на слагане на тавата във фурната трансформирам градусите на 160 без вентилатор, единствено на низък реотан.

В взаимозависимост от размера на погачите времето, за което се оставя единствено на низък реотан, е в порядъка на 20-30 минути, би трябвало да се надигне до ръба на тавата. След това включвам и на горен реотан и проследявам загара - щом получа стремежи цвят, затрупвам с алуминиево фолио и пека до изсъхнал шиш. Обикновено ми лишава към един час цялото печене на домашните питки и погачи.

Веднага откакто я извадя, обръщам върху поставка и намазвам с масло. Покривам с алуминиево фолио за 15-20 минути (така се получава парников резултат, вместо да се пръска с вода, с цел да омекне) След това махам фолиото и затрупвам с памучна забрадка, до момента в който се охлади погачата за Тодоровден.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР